Tukholman perinteikkäät Allt för Sjön -venemessut ovat tavanneet olla vastaavalla tavalla kymmenen päivää auki kuin Helsingin Vene Båt -messut. Allekirjoittaneelle venetoimittajalle koronapandemian alkaminen konkretisoitui Tukholman venemessuilla 2020, jolloin messut suljettiin kesken kaiken keskiviikkona. 

Allt för Sjön -messujen suunta oli oikeastaan kaikilla mittareilla mitattuna alaspäin jo ennen koronaa. Kävijämäärissä se oli yhä Pohjoismaiden suurin venenäyttely, mutta neliöissä sekä vene- ja näytteilleasettajamäärissä Helsingin messut kiilasivat edelle.

Messujärjestäjä Stockholmsmässan ilmoitti jo hyvissä ajoin viime vuonna, että Allt för Sjön palaa kalenteriin tänä vuonna, mutta uudistuneella formaatilla, jossa messut ovat auki kahtena perättäisenä viikonloppuna torstaista sunnuntaihin, muttei viikolla niiden välissä. Ensimmäiseen viikonloppuun ”oheismessuiksi” ilmoitettiin Antikmässan ja jälkimmäiseen Sportfiskemässan. Samalla reissulla pääsi siis viikonlopusta riippuen tutustumaan joko antiikki- tai kalastusmessujen antiin.

Uusi aukioloformaatti ja Allt för Sjön messujen tiivistyminen Tukholman messukeskuksen A- ja B-halleihin herätti ennakkoon pientä skeptisyyttä, mutta loppujen lopuksi melko turhaan.

On totta, ettei Tukholman messuilla ole enää entisenkaltaista määrää veneitä esillä, ja moni merkittävä venemerkki loistaa poissaololtaan. Silti kyseessä on aivan kunnollinen venenäyttely, jonka A-halli täyttyi muutamasta purjeveneestä ja parista sadasta moottoriveneestä. 

Suuremmasta C-hallista hiukan pienempään B-halliin siirtynyt varustekattaus oli sekin yhä kelpoa. Suurinta suosiota ja eniten katseita taisi tänäkin vuonna kerätä B-hallin klassikkoveneiden Classic Boat Show -alue.

Vakuuttavin kokonaisuus oli kuitenkin koko C-hallin vallannut Sportfiskemässan, joka osoittautui melkoisen kattavaksi kalastusmessuksi. Vaikka vapaa-ajan kalastus on hyvin esillä myös Helsingin venemessuilla, oli Tukholmassa kaikki vielä kertaluokkaa suurempaa.  

Kävijöitä Allt för Sjön messuilla vieraili kahdeksan messupäivän aikana 56 626. Vertailun vuoksi Helsingin venemessuilla vieraili tänä vuonna kymmenen aukiolopäivän aikana lähes 64 000 kävijää, joten Helsingin venemessut nousivat ensi kertaa myös kävijämäärissä Tukholman ohi.

Sportfiskemässan keräsi puolestaan neljässä päivässä 19 600 kävijää. 

Ennennäkemättömillä veneuutuuksilla Tukholman messuilla ei liikaa juhlittu, mutta muutamia uutuuksia ja mielenkiintoisia tuttavuuksia, kuten lähtökuvan kuvankaunis Cormate T28, joukosta kuitenkin löytyi. Alhaalta löytyvästä kuvagalleriassa niistä lisää.

www.alltforsjon.se

www.sportfiskemassan.se