Tänä vuonna pyöreitä lukuja täyttävä legendaarinen italialaisveistämö Riva pitää majaa piskuisen Lago d´Iseo -järven länsirannalla. Viistosti järven vastarannalla sijaitsee Bellini Nautica -niminen venefirma. Bellini on vuonna 1960 perustettu perheyritys, jota pyörittävät Romano Bellinin lapset Martina ja Battista Bellini. Vähemmän yllättäen valtaosa myynnissä ja huollossa olevista veneistä ovat eri ikäkauden Rivoja.

Vaatimaton teollisuushalli

Saavumme vaatimattoman näköisen, teollisuusalueella sijaitsevan, kaksikerroksisen varastorakennuksen pihaan. Olemme ajaneet muutaman kilometrin päähän kuvankauniin Lago d´Iseon rannoilta ja saapuneet pieneen Corte Franca -nimisen kylän laitamille. Rakennus on arkisen näköinen ja niin on sitä ympäröivä aluekin.

Rakennuksen pohjakerroksessa on verstas, joka on erikoistunut vanhojen Rivojen kunnostamiseen. Työ tehdään pieteetillä, sillä veneiden saattaminen minttiin kuntoon kestää vähintäänkin kuukausia. Kesäkuun keskivaiheilla työn alla on kaksi venettä ja yksi jonossa.

Toinen työn alla olevista veneistä on miltei valmis, ja sitä tarkastellessa ymmärtää, mikä Rivoissa on niin erikoista. Jokaisen helan, knaapin ja kromilistan ruuvin kannan talttaura on kierretty juuri oikeaan suuntaan. Kylkiin on vedetty nelisenkymmentä lakkakerrosta. Yksityiskohtien viimeistely on pökerryttävä. Sohvien verhoilun kuosi on vähemmän tavanomainen, sillä sen on piirtänyt tunnettu italialainen nykytaiteilija Romero Britto. Myös kyljet on poikkeuksellisesti tarroitettu samalla teemalla.

Hengästyttävä kokoelma

Nousemme portaat toiseen kerrokseen. Täältä löytyy Bellini Vintage Collectionin esittelytila, joka pitää sisällään varsinaisen aarteen. Hallissa seisoo omilla pukeilla miltei 20 toinen toistaan harvinaisempaa Rivaa.

Kokoelman vanhin vene on Riva Racer vuodelta 1929. Lättäpohjaisella veneellä ajettiin aikoinaan legendaarinen jokikisa Paviasta Veneziaan. Venettä voi huoletta kuvailla harvinaisuudeksi, sillä näitä on vain yksi kappale maailmassa. Se on samalla todennäköisesti vanhin olemassa oleva Riva.

Ainoa laatuaan on myös vuoden 1951 Riva Lancetta, joka on muista Rivoista poiketen rakennettu limisaumamenetelmällä. Kokoelman helmi on kuitenkin vuoden 1967 Riva Lamborghini, jonka tilasi itsensä Ferruccio Lamborghini. Veneessä on kaksi Sant’Agata Bologneselaisen traktori- ja autovalmistajan tuottamaa konetta. Näitäkin veneitä on tasan yksi maailmassa.

Näiden harvinaisuuksien lisäksi kokoelmasta löytyvät muun muassa kahdet Aquaramat vuosilta 1965 ja 1971, Aquaramat Lungo ja Super (molemmat 1971). Super on kunnostettu ja verhoiltu yhteistyössä tunnetun katutaiteilijan Mr. Brainwashin kanssa. Lisäksi näytillä ovat Aquarama Special 1977, Riva Ariston 1956, Riva Junior 1966, Riva Olympic 1973, Riva Scoiattolo 1957, Riva Sebino 1954, Riva Super Ariston 1973 sekä soutuvene Riva Inglesina vuodelta 1929.

Bellini Riva Vintage Collectionia voi suositella lämpimästi alueella liikkuville klassikkoveneiden ystäville. Käynnin ja liput voi varata osoitteessa https://www.bellininautica.it/