Ruotsalaisvalmistaja More Sailing on kohtuullisen uusi venevalmistaja. Sen ensimmäinen malli oli More 55 ja toinen More 40. Tämä pienempi, 40-jalkainen, esiintyi Uivassa ensimmäistä kertaa Suomessa.

Veneen on suunnitellut italaialainen Cossutti Yacht Design, ja se valmistetaan Kroatiassa More Boats -tehtaalla.

Tämä kuvio mahtuu vielä tavanomaisen kriteereihin.

More 40 on lähinnä nopea kilpavene, joka on rakennettu purjehduksen ehdoilla, mutta siinä on myös kaikki mukavuudet. Sen toinen luonne on chartervene, jonka voi vuokrata miehistöllä tai ilman.

Kuvio käy yhä mielenkiintoisemmaksi, kun valmistaja ehdottaa ikäänkuin vakiona, että ostat veneen sijoituksena ja jätät sen valmistajan haltuun vuokrattavaksi esimerkiksi Kroatiaan. Saat purjehtia haluamasi viikot, ja More Sailing hoitaa veneen ylläpidon, huollot ja markkinoinnin. Rahaa kilisee tilille sitä mukaa, kun veneellä on käyttöä.

Kuvio sopii nykyveneilijälle, olipa hän veneen omistaja tai vuokraaja. Halvat lennot Kroatiaan ja veneloma kauniissa maisemissa, kirkkaissa vesissä ja lämpimässä säässä, ja purjehduksen jälkeen veneeseen liittyvät vastuut siirtyvät Morelle.

Valmistajan laskelmien mukaan charter-varusteltu vene maksaa verottomana 200 000 euroa. Siitä saa vuokratuloja 6 vuoden aikana 120 000 euroa, jonka jälkeen sen myyntiarvo on 120 000 euroa. Voittoa kertyy 40 000 euroa. Bonuksena tulevat veneen omistamisen hyvät puolet, eli purjehduslomat Kroatiassa haluaminasi aikoina. Tai Karibialla. Tai...

Optiona on saatavana myös perinteinen omistaminen.

Itse vene on siis 40-jalkainen, kolmekajuuttainen performance-pursi, jonka sisältä löytyvät kaikki oleelliset mukavuudet. Työn jälki on siistiä ja salonki viihtyisä, mutta luksustasoa ei ole tavoiteltu.

Suorituskyvystä vihjaa, että 7 400-kiloisen veneen purjepinta-ala kryssillä on peräti 95 m2.