Alumiinirungon ja lujitemuovikannen yhdistäminen avoveneeksi on etenkin suurimpien suomalaisten venevalmistajia juttu. Sellaisia ovat esimerkiksi Silverin Y-sarja, Yamarinin Crossit, Finnmasterin Huskyt ja Bella-Veneiden Falconit. Ulkomaisista venemerkeistä samalla konseptilla Suomen markkinoilla on oikeastaan vain norjalainen Nordkapp R-sarjan malleillaan.

Täysalumiiniveneissä suurimmat nimet ovat Suomessa Buster ja Faster. Myyntimäärissä kaukana niiden takana on lukuisia pienempiä pelureita, joista kukin pyrkii parhaansa mukaan parrasvaloihin. Tässä kolmen ulkomaalaisen valmistajan uutuudet.

www.andorboats.fi

www.rivalboats.fi

www.vboats.fi

Andor 6.0 CC

Liettualainen Andor on täysin uusi venemerkki Suomen markkinoilla. 6.0 CC on mallimerkintänsä mukaisesti kuusimetrinen keskipulpettivene, joka erottuu massasta keulan muotoilullaan ja vähän tavanomaista suuremmalla leveydellään. Sen ansiosta leveän pulpetin mahtuu sivuuttamaan hyvin molemmilta laidoilta. Veneessä liikkumista sujuvoittaa myös kauttaaltaan tasainen turkki.

Korkea tuulilasi on lasia, joten se on voitu varustaa tuulilasinpyyhkimellä ja ohjaamon istuimet ovat jo vakiona jousitettua mallia. Rakenteet tuntuvat järeiltä, esimerkiksi kaiteet ja knaapit on kiinnitetty hitsaamalla. Hintaa Andorilla on ilman moottoria parikymppiä vaille 28 000 euroa, tosin 1 180 euron rahtiosuuden voi "säästää" hakemalla veneen tehtaalta itse.

Rival 600 Alu

Suomessa Rival-nimellä myytävät alumiiniveneet ovat tanskalaisen Nydam Boatsin käsialaa, joka valmistuttaa veneet Puolassa. 600 Alu on Rival-sarjan suurin versio. Peräpenkiltä ajettava vene on varsinainen kuormajuhta, sillä pulpetin eteen jää juhlavasti vapaata tilaa.

Ylimääräisiä hienouksia Rivalissa ei ole, mutta niiden sijaan tarjolla on käyttöä pelkäämätön hyötyvene kalastukseen, kuorman kuljetukseen tai vaikka vähän rouheampaan yhteysajoon. Lisävarustelistan erikoisuus on kookas laitaportti, josta saa saaristometsästyksessä onnistuneen kaadon jälkeen nostettua kyytiin vaikka peuran ruhon.

Rivalin pakettihinta 80-hevosvoimaisen Tohatsun kerä jää alle 30 000 euroon.

Vboats Yava XL 550

Etelä-Venäjällä Samarassa valmistetavat Volzhankat tunnetaan jatkossa kansainvälisesti helpommalla Vboats-nimellä. Vboatsin Yava-mallisto on kehitetty paikallisten Yamaha-jälleenmyyjen perälaudaksi, mutta Suomen päämyyjä muodostaa Yava-Mercury-paketteja.

5,5-metrisen Yava XL:n pakettihinta 100-hevosvoimaisella Mercurylla on sopuisat 25 900 euroa. Perusvarusteiden lisäksi pakettiin sisältyy ajokuomu ja hydrauliohjaus. Keulakansi on mallia semikorotettu eli selvästi taka-avotilan turkkia korkeammalla mutta oleellisesti laitojen alapuolella. Korotetun keulaturkin alle jää runsaasti käyttökelpoista säilytystilaa.

Viimeistely vaikuttaa messututustumisen perusteella kohtuullisen hyvältä vaikka siellä täällä lievää kasityöleimaa tai pientä karkeutta onkin. Yavassa on selkeästi kaupallista potentiaalia, jota voi lannistaa lähinnä vain suomalaisostajien ennakkoluulot.