Uusi Viper täydentää Silverin lujitemuovisten päiväristeilijöiden Z-sarjan. Se omaa täsmälleen samat lähtökohdat kuin sarjan muut mallit: suunnittelu ja muotoilu on norjalaisen Eker Designin käsialaa ja patentoitu pohjan muoto tulee ruotsalaiselta Petestepiltä. 

Silverillä on projektinhaltijan ja valmistajan rooli, mutta varsinaisen valmistuksen se tilaa valkeakoskelaiselta Fenix Marinilta, joka muuten valmistaa Silverien lisäksi myös Yamarineja.

Konseptiltaan 6,7-metrinen Viper on kuin paisunut kuusimetrinen Tiger. Leveydessä eroa on vain viitisen senttiä. Vaikka kokoero ei ole dramaattinen, tuntuvat lisäsentit siellä missä pitääkin: uimatasot ovat pidemmät, avotila kookkaampi ja kajuutta tilavampi.

Avotilassa selkein ero Tigeriin on kahden istuttava apukuskin paikka, joka on toteutettu kääntyvällä selkänojalla u-sohvan paapuurin puolen päätyyn. Repsikan paikan edessä olevassa konsolissa on säilytystiloja, jotka muuttuvat tarvittaessa kompaktiksi pentterivarustukseksi eli pesualtaan ja keittimen paikoiksi. Sohvan päädyssä oleva vetolaatikkomallinen jääkaappi on vakiovaruste.

Kuskin paikalla on hyvin jalkatilaa, joten ajoasento on henkilöautomainen ja ergonomia keskimääräistä parempi. Kaasukäsikin on saanut kyynärnojan. Plotteri on vakiona 9-tuumainen, ruksi oikeaan lisävarustelistan ruutuun muuttaa sen kolme tuumaa suuremmaksi.

Kajuuttaa on tarkoitettu ja mitoitettu yöpymiseen ja asiointiin, ei varsinaisesti oleskeluun. Makuulavetti on käyttökelpoisen kookas, ja kasvaneet mitat ovat mahdollistaneet vuoteen päätyyn paikan lisävarusteiselle vesi-wc:lle. Se on sähkötoiminen, eli pumppaamisen sijaan huuhteluun riittää napin painallus. Pienessä tilassa toimiessa sitä osaa arvostaa.

Viperin tehosuositus alkaa siitä mihin Tigerin loppuu eli 150 hevosvoimasta. Tehoalue on laaja, vaihtoehtoja riittää aina 300 hevosvoimaan saakka. Suorituskyky kasvaa Tigeriin verrattuna reilulla 10 solmulla, sillä tehokkaimmalla konevaihtoehdolla Viperin pitäisi yltää yli 50 solmun huippunopeuteen.

Samalla moottorilla (Honda BF150) varustettuna Viper on vain 5 000 euroa Tigeria kallimpi, mutta käytännössä hintaero repeää suuremmaksi, kun Viperiin oletettavasti halutaan enemmän tehoa ja varusteita joita Tigeriin ei edes saa. Keulapotkuria lukuun ottamatta lähes kaikilla muilla lisävarusteilla ja 250-hevosvoimaisella uuden mallisella Hondalla varustetun messuveneen hinta asettuu 75 000 euron tuntumaan.

www.silverboats.fi