Vielä keväällä ja alkukesästä uusien vesikulkuneuvojen rekisteröintimäärät olivat jopa 20–30 prosenttien edellisen vuoden vastaavan ajanjakson lukuja edellä, mutta vuoden edetessä venekaupan kasvu on tyssännyt tavarapulaan. Uudet veneet ja vesijetit myytiin tältä vuodelta loppuun eikä kesäksi lisää saatu. Loppuvuoden osalta syksyllä alkavat mallivuoden 2022 veneiden toimitukset voivat vielä muuttaa tilannetta.

Uusia moottoriveneitä rekisteröitiin kuluvan vuoden  tammi–elokuussa 3 572 kappaletta, mikä on 13 prosenttia enemmän kuin viime vuoden tammi-elokuussa. 

Vesijettikaupan kasvu taittui laitepulaan rekisteröintimäärän jäädessä marginaalisesti viime vuotta pienemmäksi. Sea-Doo on vesijettien ylivoimainen ykkönen ja vuodesta toiseen suomen eniten rekisteröity vesikulkuneuvo: tammi-elokuussa uusia Sea-Doo-vesijettejä ensirekisteröitiin yli tuhat.

Uusien purjeveneiden kauppa on yhä pientä. Alkuvuoden aikana rekisteröitiin 17 uutta purjevenettä, mikä on kaksi vähemmän kuin viime vuoden vastaavana aikana.

Buster eniten rekisteröity venemerkki

Buster jatkaa tänäkin vuonna eniten rekisteröitynä venemerkkinä, mutta ero Yamariniin supistuu supistumistaan, sillä Yamarinin myynti on kasvanut Busteria ripeämmin. Yamarinin rekisteröintimäärien kasvua ovat osaltaan lisänneet yhteisövenepalvelu Skipperille toimitetut veneet.

Sekä Busteria että Yamarinia myydään noin puolet enemmän kuin seuraavaksi suosituimpia merkkejä. Alkuvuoden aikana reilun 200 veneen rekisteröintimääriin yltäneet Silver, Suvi, Faster ja Terhi käyvät tasaista kamppailua rekisteröintitilaston sijoista 3–6. Kymmenen myydyimmän venemerkin listan täydentävät AMT, Finnmaster, Falcon ja Bella.

Kaikki kymmenen myydyintä venemerkkiä ovat kotimaisia. Suosituimmat tuontivenemerkit ovat venäläinen alumiinivemerkki Vboats ja ukrainalainen kumi- ja rib-veneitä valmistava Brig.

Viisimetriset avoveneet suosituin venetyyppi

Kappalemääräisesti eniten Suomessa myydään noin viisimetrisiä avomoottoriveneitä. Alkuvuoden myydyimmät moottorivenemallit ovat olleet hieman alle viisimetrinen Buster M (aloituskuvassa, 139 ensirekisteröintiä), hieman yli viisimetrinen Buster L (136) ja Terhi 480 (119). Kärkikymmenikön täydentävät Terhi 450 (93), Suvi 47 (85), Silver Beaver (83), Suvi 50 (82), Silver Fox (80) ja Yamarin Cross 57 (78).

Vähän isompien katettujen tai osittain katettujen moottoriveneiden myyntikärki on ollut alkuvuoden aikana Yamarinin daycruiser-mallipainotteinen. Suosituin malli on Yamarin 63 DC (kuvassa, 68 ensirekisteröintiä), jota seuraa Yamarin 60 DC (54) ja ikinuori Yamarin 59 DC (29). Seuraavat sijat menevät AMT 210 DC:lle (26) ja myydyimmälle hyttiveneelle TG 6.9:lle (25).

Yli kymmenen metrisiä moottoriveneitä on tätä vuonna ensirekisteröity vain vähän, elokuun loppuun mennessä noin 50. Ylivoimaisesti myydyin yli 10-metrinen moottorivenemerkki on tänäkin vuonna ollut Targa, jonka kyseisen kokoluokan eri malleja on rekisteröity yhteensä 15. 

Purjevenekauppaan koronavuodet eivät ole tuoneet uutta virtaa. Kuluvan vuoden myydyin purjevenemerkki on Beneteau viidellä veneellä. Myydyin malli on ranskalaisveistämön Oceanis 30.1, ja se on samalla ainoa purjevenemalli jota on rekisteröity enemmän kuin yksi eli kaksi.