Tänä vuonna Blue Flag -sertifioituja vierasvenesatamia on Ahvenanmaalla jo yhteensä yksitoista, mikä on enemmän kuin missään muualla Suomessa. Ahvenanmaalaiset vierasvenesatamat ovat investoineet viime vuosina satoja tuhansia euroa uudistustöihin, joilla parannetaan satamien palveluja ja ympäristöystävällisyyttä.

Jotta sininen lippu voidaan nostaa salkoon, pitää vierasvenesatamien täyttää tiukat kriteerit muun muassa ympäristöasioiden hallinnassa, ympäristötiedossa ja veden laadussa. Hakemus pitää hyväksyttää paikallisella ja kansainvälisellä lautakunnalla. Kansainväliseen lautakuntaan kuuluu esimerkiksi YK: n ympäristöohjelman, Unescon ja World Tourism Organization edustajia.

– Tuntuu todella hyvältä, että meille on myönnetty Blue Flag-sertifikaatti. Olemme panostaneet ympäristöystävällisyyteen ja Blue Flag tukee työtämme kestävän kehityksen parissa, sanoo Eva Nordlund, joka vastaa hotelli Gullvivanin vierassatamasta (kuvassa) Brändössä.

Hotelli Gullvivanin vierassataman lisäksi sertifikaatti myönnettiin tänä keväänä Hamnsundetin, Havsviddenin, Jurmon, Kumlingen ja Rödhamnin vierasvenesatamille. Viime vuonna Ahvenanmaa sai viisi Blue Flag -vierassatamaa, ja näille satamille myönnettiin sertifikaatti tänäkin vuonna.

– Kansainvälisellä tasolla on harvinaista, että yhdelletoista vierassatamalle myönnetään sertifikaatit näin lyhyessä ajassa. Kansainvälinen Blue Flag on kiittänyt meitä määrätietoisesta työstä, joka näkyy nyt hienoina tuloksina, kertoo Visit Ålandin ohjelmavastaava Emma Lundberg.

www.visitaland.com