Vielä kaksi vuotta sitten Johanna ja Ebbe asuivat Kööpenhaminassa, jossa heillä oli turvalliset työpaikat pankki- ja markkinointialoilla. He päättivät kuitenkin toteuttaa pitkäaikaisen unelmansa ja muuttivat Föglön Degerbyhyn. 

Unelma toteen 

Pankkimaailmassa kannuksensa hankkinut Johanna Delfs oli pitkään elättänyt määrittelemätöntä haavetta hotellin pyörittämisestä. Aviomies Ebbe työskenteli Tanskan jalkapallomaajoukkueen markkinoinnin parissa. Noin neljä vuotta sitten Ebbe heitti ensimmäisen kerran ilmoille ajatuksen, että perhe voisi muuttaa Ahvenanmaalle toteuttamaan unelmaansa. 

– Emme kuitenkaan vielä tuolloin tarttuneet ideaan. Meillä oli varsin mukava elämä Kööpenhaminassa ja Ahvenanmaa oli lähinnä paikka jossa vietimme kesälomat, kertoo Maarianhaminassa syntynyt Johanna. 

Kesällä 2019 kysymys nousi kuitenkin uudestaan pinnalle. 

– Vietimme jälleen kesälomaa Ahvenanmaalla, kun ajatus hotellin perustamisesta palasi. Huomasimme saman tien että tällä kertaa oli tosi kyseessä. Nyt emme enää empineet, vaan tartuimme haasteeseen välittömästi.

Palaset loksahtivat kohdilleen ja muutto Ahvenanmaalle oli äkkiä kiveen hakattu. Muuttoon ja liiketoiminnan aloittamiseen liittyvä prosessi käynnistettiin vielä loman aikana. Johanna irtisanoutui työstään heti ensimmäisenä päivänä loman jälkeen ja matkusti perheen lapsen kanssa Ahvenanmaalle tekemään valmisteluja. 

– Meillä ei vielä tuolloin ollut täsmällistä ajatusta siitä minkälainen hotellista tulisi, saati missä se sijaitsisi. Päätimme että löydettyämme sopivan kiinteistön, sen luonne ja sijainti saisi määritellä minkälainen lopputuloksesta tulisi.  

Laivanvarustajan villa

Oikeanlaisen kiinteistön metsästäminen alkoi välittömästi. Pian pariskunta löysi erään ahvenanmaalaisen laivanvarustajan vuonna 1912 rakennuttaman villan Föglön Degerbyssä. 

– Vaikka talo tuntui oikealta päällisin puolin, teetimme sille perusteellisen kuntotarkastuksen, Johanna kertoo.

Tarkastuksessa selvisi, että rakennus oli remontin tarpeessa. Vakavampia rakenteellisia ongelmia talossa ei kuitenkaan ollut ja kaupat syntyivät joulukuussa 2019. Siitä huolimatta, ettei Johannalla ja Ebbellä ollut minkäänlaista kokemusta vastaavista projektista, he päättivät kunnostaa ja sisustaa talon pääasiassa omin voimin. -

– Ulkopuolisilla ammattilaisilla teetettiin suurimmat rakenteelliset päivitykset sekä esimerkiksi sähköt. Mutta kaikki pienemmät hommat, tapetoinnista märkätilojen rappauksiin teimme itse. Saimme korvaamatonta apua paikalliselta rakennusyrittäjältä, joka konsultoi ja auttoi meitä projektin kaikissa vaiheissa.       

Idea Carlsro-nimisen villan muuttamisesta kylpylähotelliksi syntyi sen läheisyydestä rantaan. 

– Kiinteistöön kuuluu rantakaistale, johon oli luontevaa rakentaa rantatalo. Kylpylässä, jonka suunnittelu myötäilee päärakennuksen piirteitä, on saunan lisäksi muun muassa sisä- ja ulkosuihkut sekä jacuzzi. 

Rannassa on myös komea aurinkotuoleilla varustettu laituri.   

Pariskunnalle ajatus kylpylähotellista sopi mainiosti. Tanskalaisena Ebbe tuntee sikäläisen perinteisen ja arvostetun badehotell-kulttuurin. Johanna vuorostaan tuo konseptiin Maarianhaminalaisen historiallisen kylpyläkulttuurin. 

- Carlsron myötä tarjoutui mahdollisuus yhdistää kulttuuriemme historiat hauskalla tavalla. Kylpylähotellit muodostavat Tanskassa pitkän perinteen. Myös Maarianhaminassa oli oma kylpyläepookkinsa 1800 ja 1900-lukujen taitteessa.    

Yksityiskohtia

Talossa on runsaasti yksityiskohtia ja kun niitä katsoo hieman tarkemmin, saattaa nähdä viitteitä talon historiasta. Talon rakennutti itselleen laivanvarustaja Carl Helin, jonka työhuoneen Delfsit ovat muuttaneet kauniiksi baariksi. Kun yrittäjäpariskunta astui taloon ensimmäisen kerran, löysivät he Helinin tavarat ja irtaimiston jätettyinä miltei niille sijoilleen.

– Helinin työhuoneesta löytyivät hyvinkin henkilökohtaisia tavaroita. Laivanvarustajan kirjoituskone seisoi hänen työpöydällään. Koneessa oli jopa paperiarkki valmiiksi ladattuna. Työpöydän tuolin vieressä lepäsi Helinin vanha nahkasalkku. 

Kuten olettaa saattaa, villan nimi juontuu Helinin etunimestä. Hotellin viisi tilavaa huonetta on puolestaan nimetty laivanvarustajan omistamien laivojen mukaan. Villan lasiveranta on kuuluisan arkkitehdin Lars Sonckin käsialaa.  

Katutasolla sijainneeseen vanhaan kyläkauppaan puhallettiin myös uutta henkeä. Nyt kaupassa myydään paikallisesti tuotettuja herkkuja ja kylpylätuotteita. Visiitti liikkeeseen on kuin aikamatka sata vuotta taaksepäin. Sen sisustus ja hyllyt ovat alkuperäisiä, 1930-luvulla rakennettuja.      

Murehtimiselle ei riitänyt aikaa

Delfsit lähtivät toteuttamaan hanketta pahimpaan mahdolliseen aikaan. Maailmaa ravistava koronakriisi oli alkuvuodesta 2020 levinnyt Eurooppaan ja epävarmuus oli suurta kaikilla sektoreilla. Matkailu- ja ravintolapalvelut kuuluu niihin elinkeinoihin, joita kulkutaudin määrittelemät rajoitukset ovat piinanneet kaikkein eniten. Synkistä tulevaisuuden näkymistä huolimatta pariskunta jatkoi kohti tavoitettaan. 

– Koronakriisi iski siinä vaiheessa kun olimme tehneet kaupat kiinteistöstä ja aloittaneet sen remontoinnin. Meidät ehkä pelasti, ettei yksinkertaisesti ollut aikaa murehtia suuren maailman menoa. Töitä paiskittiin miltei kellon ympäri, Johanna kertoo. 

Lopputulos on millä mittareilla tahansa hämmästyttävän harmooninen ja kaunis kokonaisuus, eikä ole yllättävää että Carlsron ravintolassa, hotelissa ja kaupassa oli koronasta huolimatta jo ensimmäisenä vuotenaan noin 20 000 kävijää. Hotellin viikonloput ovat tällä hetkellä täyteenbuukattuja pitkälle syksyyn. 

– On ollut äärimmäisen hauska huomata, kuinka lämpimästi meidät on otettu vastaan. Myös veneilijöiden keskuudessa tuntuu olevan kiinnostusta. Ei ole suinkaan tavatonta että vaikka Degerbyhyn saavutaan 40-jalkaisella veneellä, yö vietetään meillä, Johanna Delfs päättää.