Latvia on veneilykohteena yllättävän lähellä. Riianlahden Viron puoleiset vetonaulat Pärnu ja Saarenmaa alkavat olemaan varsin tuttuja suomalaiselle venekansalle. Sen sijaan Latvian puolen satamat ovat jääneet meiltä hieman pimentoon. Tämä on kummallista, sillä esimerkiksi Saarenmaalta Latvian rannikolle on lyhyimmillään vain toistakymmentä meripeninkulmaa. Toki Riika on monelle tuttu, mutta mitä muuta Latvian rannikko oikein tarjoaa veneilijöille?

Riianlahden pohja on hiekkainen ja rannikot matalia. Uusien satamien rakentaminen alueelle on siksi kallista ja työlästä, ellei peräti mahdotonta. Useimmat Riianlahden pienvenesatamat ovatkin kehittyneet jokisuistoissa sijaitsevien kaupallisten satamien kainaloihin. Latviassa ollaan kuitenkin viime vuosina herätty veneilyturismin potentiaaliin ja vierassatamiin on panostettu, EU:n suosiollisella avustuksella, suuria määriä rahaa. Toisin kuin vielä 10–15 vuotta sitten, satamat ovatkin nykyään toiminnallisia, palvelutasoltaan vähintäänkin hyviä ja joitakin poikkeuksia lukuunottamatta varsin viihtyisiä.

Jaoimme Latvian Riianlahden satamat kolmeen alueeseen maantieteellisin perustein. Latvian länsirannikko ei kuulu Riianlahteen, joten se jätettiin tästä juttusarjasta pois. Tulevissa osissa tutustumme Riianlahden itä- ja länsirannikkojen satamatarjontaan, mutta nyt matkustamme Riian ytimestä Väinäjoen suulle. Matkaa keskustan vierasvenesatamista Auda Marinaan ja Riianlahdelle kertyy noin kymmenen mailia.

City Yacht Club

city yacht club plan

Takavuosina Riian ainoa vierasvenesatama sijaitsi keskustasta katsottuna Väinäjoen “oikealla puolella”. Toki tämä marina on edelleen olemassa, mutta se on päästetty tolkuttoman huonoon kuntoon. Lisäksi sen ympäristöä muokataan isolla kädellä. Rakennusurakat tuottavat melua, pölyä ja yleistä viihtymättömyyttä, eikä paikallinen matkailuelinkeino suosittele satamaa vierailijoille.

City Yacht Club sijaitsee Ķīpsala-nimisellä saarella, jolta on noin kolmen kilometrin matka linnuntietä Riian vanhan kaupungin nähtävyyksien ja ravintoloiden pariin. Matkan taittaa jalan noin viidessätoista minuutissa, joten mistään kovin pitkästä vaelluksesta ei suinkaan ole kysymys. Ja jos laiskottaa, voi aina hypätä bussiin. Pysäkki on kolmen minuutin kävelyn päässä sataman portista. Lisäksi aivan sataman läheisyydessä on supermarket, joten veneen bunkraus onnistuu mainiosti.

Satamassa on makea vesi, sähköt, sauna ja suihkut, pesukoneet sekä septityhjennys. Venepaikkoja on kaikkiaan 200, joten tilaa löytynee helposti jopa sesongin huipussa. Laitureissa on aisa- tai kylkikiinnitys. Satama-altaan syvyys on 3,8 metriä. Alue on keskeisestä sijainnistaan huolimatta varsin rauhallinen.

Paikallisten purjehtijoiden suosima

riga sport sailing centre plan

Riga Sport Sailing Centre sijaitsee City Yacht Clubin tavoin Ķīpsalassa. RSSC on kuitenkin keskustan vanhasta kaupungista katsottuna huomattavasti City Clubia kauempana. Lähistöllä ei myöskään ole yhtä rannalla sijaitsevan businesscenterin yhteyteen rakennettua ravintolaa lukuunottamatta juuri muita palveluja. Lähin supermarket on se sama, joka palvelee City Yacht Clubin vierailijoita, mutta RSSC:ltä matkaa on pari kilometriä. Osta-niminen ravintola on sinänsä upealla paikalla ja tarjoaa hienon näköalan Väinäjoelle.

Satamassa on yhteensä 70 paikkaa. Sen palveluihin kuuluvat makeavesi, sähköt, suihku ja pesukoneet. Sataman syvyys on neljä metriä ja laitureihin kiinnitytään aisoihin. City Yachtin tavoin RSSC on moderni, mutta turistin näkökulmasta se jää sijaintinsa takia City Yachtin varjoon. Sen sijaan paikka näyttää olevan paikallisten purjehtijoiden suosiossa.

Riian portti

auda marina plan

Purjehtijan kannalta on mukavaa, että Väinäjoki on suuri ja leveä. Suotuisilla tuulilla joen voi lasketella menemään täysillä purjeilla, jolloin noin kymmenen meripeninkulman siirtymä ei kulu meridieselin monotonista jurnutusta kuunnellen. Purjehtien kokemus on majesteettinen.

Väinäjoen suistosta löytyy vierailun arvoinen vierassatama. Auda Marina sijaitsee pienessä Mangaļsala-nimisessä kalastajakylässä. Sataman välittömässä läheisyydessä on mukava ravintola, jonka menussa on muutakin kuin pizzaa ja hampurilaisia. Audassa kannattaa käydä myös marinan ulkopuolella. Pohjoisessa on Riian portiksi kutsuttu majakkapari, jonka itäisen puolen pitkälle aallonmurtajalle pääsee kävelemään. Auringonlaskut ovat henkeäsalpaavan kauniit. Audasta koilliseen on ranta-alue jota kutsutaan Vecāķiksi. Täältä löytyy kaunis hiekkaranta ja muutama mukava ravintola ja baari.

Auda Marinassa on kaikki perusfasiliteetit sähköstä makeaan veteen ja suihkuihin. Lähin marketti sijaitsee 200 metrin päässä satamasta. Satama-altaan syvyys on 3,5 metriä ja vieraspaikkoja noin 30. Miehistönvaihtoa suunnitteleville Auda on mainio paikka, sillä julkinen liikenne toimii hyvin. Busseja menee arkisin puolen tunnin välein ja matka Riian keskustaan kestää noin 40 minuuttia.

https://www.eastbaltic.eu/