Rampsin vierassatama jakautuu kolmeen osaan. Mereltä tultaessa ensimmäiseksi on Rampsinkarin päässä äskettäin uudistettu, nykyaikainen, kävelyaisoilla varustettu laituri. Laiturilta löytyy vesi ja sähkö. Paikkoja on yhteensä 28 ja tämä laituri soveltuu purjeveneille ja isommille moottoriveneille. Laiturin välittömässä läheisyydessä on myös grillipaikka ja Rampsinkarin uimaranta. Rannalla on myös beach volley ja padel-kentät ja muutamia kuntoiluvälineitä.

Toinen osa vierasvenesatamaa on myös niin ikään juuri kunnostetun Tervasaaren historiallisella Tullimakasiininrannan alueella toimivat Veneasema Rampsi ja Rampsi Kitchen & Lounge. Tervasaaren laiturialueella on noin 50 metrin verran kylkikiinnitystilaa ja ravintolarakennuksen yhteydessä uusi huoltorakennus, jossa veneilijöiden käytössä ovat suihkut, wc:t, yhteiskeittiö ja pesutupa. Tilaussaunat ovat valmistumassa kesäksi.

Kolmas laiturialue on Yrjösenpohjassa, kaupunkiin johtavan sisäänajotien sillan jälkeen, josta johtuen tänne voi rantautua vain moottoriveneillä. Paikkoja on 20 kpl ja laiturialueella on vesipiste, mutta ei sähköä. Laiturin läheltä löytyy grillipaikka ja puucee, mutta myös kaikki muut sataman palvelut ovat lyhyen kävelyn päässä. Tästä on lyhin matka Haminan keskustaan, alle kilometri.

Satama-alueella on käytössä langaton internetyhteys. Polttoainetta saa automaatista 24/7 ja alueelta löytyy myös septityhjennys. Jos matka keskustaan tuntuu pitkältä tai haluaa tutustua lähimaastoon vähän laajemmin, on satamassa tarjolla vuokrapyöriä.

Tekemistä Haminassa

Jo pelkästään Tervasaaressa ja Rampsinkarilla on venekunnan rakenteesta riippuen vaihtoehtoja viettää aikaa. Alueella on uimarannan lisäksi myös skeittipuisto, ravintoloita ja Museolaivat Hyöky ja Merikarhu kätkevät sisäänsä vaikka mitä ihmeteltävää, muun muassa maailman pienimmän merimuseon. Viereinen Oolannin puisto on myös mukava paikka kuljeskella.

Matkaa keskustaan on kilometrin verran. Kaupungin keskus on tietysti tori, jossa voi pysähtyä torikahville ja täydentää veneen ruokavarastoja tuoreilla kasviksilla ja leivonnaisilla. Haminan makuja ovat muun muassa markkinarinkelit ja Lihatsu kahel nakil.

Haminassa mikään ei ole kaukana ja suositeltava tapa tutustua kaupunkiin on kiertää esimerkiksi Linnoituspolku, jonka varrelle osuus historiallisia kohteita. Samalla saa parhaan kuvan linnoituksista, joita on vielä ilahduttavan paljon jäljellä. Tai voit vain kuljeskella ympyräkaupungin ympyröillä.

Ympyrän keskuksena on Raatihuoneen tori ja sen läheisyydessä on paljon nähtävää, itse Raatihuoneen lisäksi muun muassa kolme kirkkoa, walk of fame -tyyliin katuun laitetut muistolaatat tunnetuista haminalaisista, Aladinin talvipalatsi, Linnoitusten vanhat talot, Kaupunginmuseo ja Kauppiaantalon museo. Yksi kaupungin tunnetuimpia rakennuksia, RUK:n päärakennus on muutaman askeleen päässä Raatihuoneelta. Euroopan suurin telttakatos pystytetään Bastioniin joka kesä tapahtuma-areenaksi. Bastionin holvistossa on myös ravintola ja vaihtuvia näyttelyitä.

Kaupungissa on kesäisin myös tapahtumia, joihin hyvinkin saattaa saada liput vielä samana päivänä. On urheilua, varsinkin pesäpalloa, konsertteja ja kesäteatteria. Joka toinen vuosi on iso sotilasmusiikkitapahtuma, Hamina Tattoo, jolloin kaupunki todella herää eloon. Silloin soi marssien lisäksi myös rock ja jazz.

Haminan historiaa

Haminan kaupunki perustettiin 1653 irrottamalla emäpitäjästä Vehkalahden kirkonkylä omaksi kaupungikseen ja se sai nimen Weckelax Nystad. Tästä johtuen Haminalla oli vain yksi rajanaapuri 2000-luvulle saakka Vehkalahden kiertäen kehänä kaupungin.

Nykyisen ympyräasemakaavansa ja linnoituksensa kaupunki sai 1722 alkaneen rakennustyön myötä ja samalla sen nimeksi tuli kuningas Fredrik I:n mukaan Fredrikshamn eli suomalaisittain Hamina. Vehkalahden ja Haminan ympyrä sulkeutui 2003 tapahtuneen kuntaliitoksen myötä ja syntyi nykyinen Hamina.

Haminan tunnetaan ympyräasemakaavansa lisäksi myös satamasta ja armeijasta. Nykyisin kaupungin nimi esiintyy useasti Google uutisointien yhteydessä. Datakeskuksesta on 10 vuodessa tullut alueen suurimpia työllistäjiä.