Rankin pohjoisrannan suojaisaan satamaan mahtuu tällä hetkellä noin 20 huvivenettä. Laiturin sisäpuolella on aisapaikkoja, niiden lisäksi veneen voi kiinnittää kylkikiinnityksellä. Tulevaisuudessa poijupaikkojen määrää pyritään kasvattamaan. Matkaa Kotkasta Rankkiin tulee viitisen merimailia. Rankkiin kulkee myös päivittäin yhteysalus Kotkan Sapokasta.

Veneilijälle Rankissa on jo nyt peruspalvelut, kuten maasähköt, wc/suihku, sauna ja grillikatos. Kunnallisen vesijohtoverkon ansiosta Rankista saa myös makeaa juomavettä, tosin vedenottopiste on miesten vessassa, ei laiturilla.

Vanha sotilaskoti on nyt aamusta iltaan palveleva Ravintola-kahvila Sotku. Saunoja saarella on vuokrattavissa useampia. Isommalle porukalle elämyksellinen vaihtoehto on pohjoisrannalla, lähellä satamaa sijaitseva varusmiessauna.

Sotkusta kartta mukaan saarikierrokselle

Saaren pääväylät Etelänkaipuu ja Ohutta yläpilveä muodostavat helpon reitin kiertää koko saari. Sen varrelle osuu muun muassa tykkejä, vanha kasarmi sekä merisäätiedoista tunnettu Kotka Rankki -sääasema. Yksi saaren hienoimmista kohteista on eteläpään kalliot pussauspenkkeineen ja aivan huikeine näköaloineen edessä avautuvalle aavalle. Siellä horisontissa siintää myös menetetty Suursaari.

Saaren länsirannalla on myös opastettu luontopolku. Saarta kiertäessä voi tuurilla matkan varrella kohdata seniorikansalaisia, joilla on omakohtaisia tarinoita Rankin varusmiesajoilta.

Puolustusvoimat pitivät saarta hallussa yli 100 vuoden ajan

Rankissa ei ole ollut pysyvää asutusta. 1914 venäläiset ottivat sen osaksi merilinnoitusketjua ja Suomen itsenäistymisen jälkeen sitä hallinnoi Kotkan rannikkopatteristo aina vuoteen 2006 saakka, jonka jälkeen se jäi vielä Puolustusvoimien vartiolinnakkeeksi vuoteen 2013 saakka.

Sotilassaaren rakennukset ovat kaikki tallella ja niille kehitetään uusiokäyttöä. Uudessa kasarmissa on jo nyt vuokrattavissa majoitustiloja. Alueen vanhimpaan, yli 100-vuotiaaseen, puiseen kasarmirakennukseen etsitään parhaillaan muun muassa käsityöläisyrittäjiä niin työpajojen kuin myyntitoiminnan käynnistämiseenkin. Kanta-henkilökunnan rivitaloasunnot ovat nykyisin myös vuokrattavissa.

Rankki on ilmeeltään karu ja siinä piilee sen kiehtovuus. Rannat ovat kallioisia ja melko kivikkoisia. Ympärillä meri avautuu aavana ja kun merellä myrskyää, sen tuntuu ja näkyy. Niinä päivinä veneilijä arvostaa jykevää laituria ja sen tuomaa suojaa.