Parin viime vuoden aikana pääuutiset Rödjanista ovat olleet huonompia: toissa vuonna paloi sauna, viime vuonna rantavaja ja sen laituri. Saunapalo sai alkunsa kynttilästä, rantavajan syttymissyytä ei ole pystytty varmistamaan.

Rödjanin varsinainen rantakallioita mukaileva vieraslaituri ja vanhassa kalastajatilan rakennuksessa toimiva luontotupa säästyivät tulipaloissa vahingoittumattomina. Silti Rödjanin tulevaisuuden yllä riippui kysymysmerkkejä.

Tänä vuonna tulevaisuus näyttää jälleen kirkkaammalta, sillä Metsähallitus on aloittanut Rödjanin kehittämisen. Ensimmäisenä vanha vieraslaituri purettiin ja sen tilalle rakennettiin täysin uusi. Se valmistui helatorstain alla toukokuussa. Myös rantavajan osittain palaneen laiturin tilalle on rakennettu uusi.

Seuraavana on vuorossa kesäkuun ensimmäisellä viikolla valmistuva täysi uusi pistolaituri, joka sijoitetaan nykyisten laiturien itäpuolelle. Laituriin tulee kahdeksan aisa- ja kaksi poijupaikkaa lähinnä pienemmille veneille. Ajatus on, että jatkossa päivävierailulle saapuvat veneet kiinnittyisivät mahdollisuuksien mukaan uuteen pistolaituriin, jolloin rantaa mukailevan laiturin poijupaikat jäisivät yöpyville veneille.

Laiturien jälkeen alkaa uuden saunan rakennustyöt. Parhaimmillaan uusi sauna saatetaan saada käyttöön jo juhannukseksi, mutta täyttä varmuutta siitä koska rakennustöihin päästään ei vielä ole.  Myös saunan paikka kallion laelta saattaa muuttua. Rödjanin isäntänä toimivan kalastaja Micke Röbergin mukaan uudelle saunalle on kaavailtu kivenheiton verran lännempää ja lähempää rantaa, mutta mikäli rakennuslupaa ei tule, rakennetaan uusi sauna vanhan sijoille.

Röberg myy tuttuun tapaan päivän saalista joko tuoreena tai savustettuna, rantavajan puuttuessa suoraan veneestä. Kesällä palvelupiste muuttanee luontotupaan, jossa on myös postilaatikko, jonne 10 euron satamamaksu pudotetaan. 

www.luontoon.fi/tammisaarensaaristo/palvelut/rodjaninluontotupa