Tammisaaren etelänpuoleisessa saaristossa sijaitseva Sommaröstrand ei ehkä enää erikseen kehuja kaipaa: täyden palvelun vierassatama valittiin vuoden vierassatamaksi 2012, sen omistajat Tammisaaren seudun vuoden yrittäjäksi 2014 ja vierassataman Pieni Saaristoleipomo pokkasi artesaaniruoan SM-kultaa vuonna 2016 – ja uusi tempun tänä vuonna.

Sommaröstrand sijaitsee Skärlandetin lounaisessa niemekkeessä, niin pitkällä etelään kuin maanteitse pääsee. Siksi se on saaristolaisten ja mökkiläisten vilkas koti- ja yhteyssatama, mutta kannustaa sellaisena myös varhaiseen kevätveneilyyn sekä myöhäiseen syysveneilyyn. Sommaröstrand palvelee seitsemänä päivänä viikossa ympäri vuoden.

Satama lupaakin tarjota lähes kaikkia saaristossa tarvittavia palveluita, joista vierasveneilijöiden kannalta oleellisimmat ovat kauppa, polttoainemyynti ja septityhjennys sekä ravintola 5knivar.

Jos luonto- ja retkisatamat alkavat väsyttää ja haluaa itselle pientä luksusta, Sommaröstrandin vierassatama lienee yksi parhaita paikkoja huilata. Leipomoherkut löytyvät satamarakennuksesta, jonka modernin saunan lauteilta on näkymät merelle ja vieraslaituriin. Muut saaristosataman palvelut löytyvät vieraslaiturin välittömästä läheisyydestä.