Tammisaaren saariston kansallispuiston kesäkausi on alkanut, ja tänä vuonna puistoon pääsee helposti myös ilman omaa venettä. Tammisaaren satamasta liikennöi uusi yhteysalus Jussarön saarelle toukokuusta syyskuun loppupuolelle saakka.

Vieraileville on tarjolla myös entistä enemmän palveluita. Saaren majoituspalvelut kasvavat kolmella Lapellandin majoitusvaunulla, jotka ovat kävijöiden varattavissa. Vaunut ovat pienien mökkien kaltaisia majoitteita, joissa on huonekalut, kuivakäymälä ja juokseva vesi. Vaunut otetaan majoituskäyttöön kesäkuussa.  

Jussarössä on lisäksi uutta tekemistä lapsille: saarella on puinen kalastajalaiva-leikkipaikka, jossa lapset voivat harjoitella merellä kulkemista, solmujen tekemistä ja kalalajien tunnistusta. Leikkipaikalta löytyy myös merimerkkien pienoismalleja, joilla merenkävijän liikennesäännöt voi ottaa haltuun.  

Saaren kahvila Cafe Ön laajentaa myös tarjontaansa. Tämä kesänä terassilla voi limonadin lisäksi nauttia alkoholillisia virvokkeita, sillä kahvilalla on nyt A-oikeudet. Myös keittiöstä saatavien eväiden tarjonta paranee.  

Jussarön kaivossaari on suojeltu valtakunnallisesti merkittävänä rakennettuna kulttuuriympäristönä.  Tavallisuudesta poikkeava magneettikenttä Jussarössä on ollut tiedossa ainakin 1600-luvulta alkaen, ja viimeistään 1700-luvulla se osattiin yhdistää kallioperässä olevaan rautapitoiseen magnetiittiin. Tiedettiin, ettei Jussarön lähellä voinut luottaa kompassin näyttämiin suuntiin. 

Jussarön rautaa alettiin hyödyntää ensin 1834–1861 ja myöhemmin Vuoksenniska Oy:n projektissa 1954–1967. Vanhan kaivostoiminnan jäljet näkyvät edelleen saarella. Suosittu vierailukohde onkin hylätty “rautapiha” sekä “Iron beach”, tavallista tummemman värinen hiekkaranta, jonne on tuotu kaivoksissa murskattua rauta-ainesta. 

www.luontoon.fi 

www.jussaro.net