Helsingin edustalla sijaitsevan Vallisaaren Aleksanterinpatterilla korjataan vedeneristysrakenteita tänä kesänä. Korjaukset ovat jo alkaneet arkeologisilla koekaivauksilla, mutta näköalatasanne on myös korjausten aikana vierailijoiden käytössä.

Veneilijöille suurempi uutinen kuitenkin lienee se, että suosittun vierassataman päälaiturille on viimein saatu sähköt. Näin Vallisaaren palvelut veneilijöille parantuvat vuosi vuodelta. Mutta nyt käynnissä ovat korjaustyöt, jotka voivat vaikuttaa myös veneileviin vieraisiin.

– Aleksanterinpatteri on kiinteä muinaisjäännös, joten korjausurakka on alkanut arkeologisella koekaivauksella. Korjausalueille kaivettiin koekuoppia ja -ojia, joiden avulla tasanteen rakenteet ja rakennekerrokset voitiin mitata ja dokumentoida, kertoo erikoissuunnittelija Tuija Väli-Torala Metsähallituksesta.

Varsinaisessa korjausurakassa vanhat rakennekerrokset avataan kaivinkoneella ja uusitaan tarpeen mukaan alkuperäisen kaltaisilla materiaaleilla. Korjausurakka alkaa lähiviikkoina ja kestää kesän yli. Työmaasta aiheutuu jonkin verran meteliä ja maisemahaittaa, mutta Aleksanterinpatterin näköalatasanne on kuitenkin koko urakan ajan vierailijoiden käytettävissä.

Vallisaaren hoidosta vastaa Metsähallitus. Saari on retkikohde Suomenlinnan naapurissa vain 20 minuutin merimatkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

www.vallisaari.fi