Kampanjan tarkoituksena on lisätä tietoisuutta roskien reiteistä vesistöihin ja korostaa, että kuluttaja voi omilla valinnoillaan vaikuttaa ongelmaan. Kadulle tai katukaivoon ei tule heittää roskaa, sillä ne voivat päätyä sade- ja sulamisvesien mukana kaivosta suoraan lähimpään vesistöön. Useimmissa katukaivoissa ei ole suodattimia, joihin roskat kerääntyisivät.

- Kesällä asensimme myös muutamiin katukaivoihin suodattimet ja tutkimme pienimuotoisesti hulevesikaivoihin päätyvää roskan laatua ja määrää. Alustavien tulosten mukaan roskat ovat päätyneet kaivoihin tavallisten ihmisten käsistä. Kaivoista löytyi muun muassa tupakantumppeja, take away -tuotteiden kääreitä sekä muuta muoviroskaa. Kaikkein helpoin, tärkein ja tehokkain keino onkin, että jokainen huolehtii, että omat roskat päätyvät roskikseen, Pidä Saaristo Siistinä ry:n meriasiantuntija Jutta Vuolamo kertoo.

Tupakantumppi voi maatua yli 10 vuotta

Näyttävästi tarroitettujen kaivonkansien lisäksi kaupunkien näyttötauluilla ja somekanavissa voi kampanjan ajan bongata animaatiovideota, jossa kala hotkaisee kitaansa tupakantumpin luullessaan sitä ruoaksi ja sylkäisee sen heti pois. Tupakantumppi onkin yleisin rannoilta löytyvä roskatyyppi. Tupakan filtteri on muovinkaltaista ainetta, jonka maatuminen voi kestää olosuhteista riippuen yli 10 vuotta. Lisäksi tumppi sisältää vaarallisia kemikaaleja, jotka leviävät vesistöön ja ovat eläimille haitallisia.
Neljättä kertaa käynnistyvä kampanja nähdään tänä kesänä jo 16 kaupungissa: Espoossa, Helsingissä, Kauniaisissa, Kotkassa, Joensuussa, Jyväskylässä, Lahdessa, Oulussa, Porissa, Raumalla, Salossa, Savonlinnassa, Tampereella, Turussa, Vantaalla ja Vihdissä.

Ympäristöministeriö on rahoittanut Mahanpuruja muovista -kampanjaa 74 564 eurolla Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta.

Lisätiedot:

Jutta Vuolamo
Meriasiantuntija, Pidä Saaristo Siistinä ry
040 458 9156
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.