Tallinnan Naissaaren edustalla 30.7. palanut ja uponnut yli 24-metrinen Canados 90 Open -merkkinen huvijahti nostettiin ja siirrettiin satamaan elokuun alussa.

Viron Poliisi- ja rajavartiolaitoksen (PPA) meriturvallisuudesta vastaava Mati Kose kertoo tiedotteessa, että päätös aluksen nostamisesta tehtiin, koska sen tankeissa oli merkittävä määrä polttoainetta joka uhkasi vuotaa mereen.

– Viikon aikana laitoimme useita puomeja uponneen aluksen ympärille ja keräsimme saasteita, mutta näimme, että nämä toimet eivät riittäneet estämään niiden leviämistä.

Uponnut alus haittasi myös laivaliikennettä, sillä sen keula oli vain metrin vedenpinnan alapuolella.

– Aluksen perä oli pohjaa vasten ja epävakaan asennon vuoksi oli olemassa vaara, että vene katkeaa kahtia.

5 500 litraa dieseliä

Suomen onnettomuustutkimuskeskus julkaisi 12.8. oman raporttinsa onnettomuudesta. Raportissa todetaan että jahdissa syttyi tulipalo, jonka aiheutti tekninen vika.

Onnettomuusmatkalla oli mukana 10 henkilöä. Matkalle lähdettäessä aluksella oli noin 5 500 L dieseliä. Matkan alussa alusta ajettiin hitaalla nopeudella koneiden lämmittämiseksi ennen vauhdin nostamista noin 24 solmuun (noin 60% täydestä tehosta). Vauhdin nostamisen jälkeen konehuoneesta havaittiin tulevan savua, minkä takia alus pysäytettiin savun muodostuksen selvittämiseksi. Syytä ei päästy tarkemmin selvittämään savun muodostuksen voimistuessa, jolloin mukana olleet pukivat päälleen pelastusliivit, ilmoittivat tilanteesta Viron hätäkeskuslaitokselle noin kello 15:30 ja siirtyivät alukselta mereen laskettuun pelastuslauttaan. Noin 2 - 3 minuuttia myöhemmin liekit löivät ulos aluksen konehuoneesta ja palo yltyi.

Ensimmäinen meripelastusyksikkö saapui paikalle noin 45 minuutin kuluttua hätäilmoituksen antamisesta. Huvijahdin paloa ei saatu sammutettua ja alus upposi noin kello 18.20. Kukaan kyydissä olleista ei loukkaantunut. 

Tankkihuolto

Aluksella oli aiemmin tehty polttoainetankkiin (tilavuus 8 500 l) ja polttoaineen suuttimien sekä polttoainepumppujen huoltoa ja korjaamista/uusimista. Tankkihuollon jälkeen alukseen tankattiin 6 000 l dieseliä. Huoltotöiden jälkeen 29.7. suoritetulla koeajolla havaittiin vielä pieniä puutteita polttoaineputkistossa, jotka korjattiin ennen onnettomuusmatkaa, raportissa kerrotaan.

Uponnut Canados 90 Open -merkkinen huvialus on 24,7 metriä pitkä ja 6,3 metriä leveä. Sen voimanlähteenä on kaksi MTU 16 V 2000 dieselkäyttöistä merimoottoria, yhteisteholtaan noin 3 580 hv.

Viron tai Suomen onnettomuustutkintaviranomaiset eivät aloita tapahtumasta turvallisuustutkintaa.