Ensiveneiden Best for Beginners -luokan finalistit ovat Axopar 22 Spyder, Bayliner Element M15 (ja sen rinnakkaismalli Quicksilver 475 aXess) sekä Jeanneau Merry Fisher 795 Serie2.

Suomalaisen Axoparin uusi aloitusmalli 22 Spyder nostaa rimaa globaalisti suositussa keskipulpettiveneiden luokassa. Se on modernisti muotoiltu ja varustettu nykyaikaisella, erinomaisen ajettavuuden ja taloudellisuuden tuottamalla porraspohjalla. Veneen tilaratkaisua voi muokata ja täydentää monipuolisesti, minkä lisäksi mahdollisuus varustaa vene suljettavalla toiletilla parantaa pitkien päiväretkien mukavuutta. Axopar 22 Spyderista on tarjolla myös erityisesti vesiurheilua ajatellen valmiiksi varustellut Jobe-erikoismallit.

Yhdysvaltalaisen Baylinerin edullinen Element M15 on todellinen pikkujättiläinen. Alle viiden metrin pituudesta huolimatta siinä on tilava ja turvallinen matkustamo ja kookkaat uimatasot. Baylinerin M-runko on poikkeuksellisen vakaa ja ominaisuuksiltaan turvallinen myös aloitteleville ja veneisiin tottumattomille veneilijöille ja miehistön jäsenille.

Ranskalaisen Jeanneaun Merry Fisher 795 S2 on tutusta ulkomuodosta huolimatta runkoa myöten täysi uusi venemalli, joka soveltuu erinomaisesti retkiveneilyn aloittavan tai siihen avoveneilystä siirtyvän veneilijän tarpeisiin. Merry Fisher on tilava, turvallinen ja helppokäyttöinen, ja se voidaan varustaa monilla isommista veneistä tutuilla mukavuuksilla, kuten toiletin suihkulla, ilmastointilaitteella sekä generaattorin korvaavilla litiumakustolla ja siihen liitetyllä invertterillä.

Kalaveneiden Best for Fishing -luokkaan nimetyt vuoden finalistit ovat Boston Whaler 280 Vantage, Quicksilver Captur 705 Pilothouse ja Silver Shark CCx ja BRx.

Yhdysvaltalainen legenda Boston Whaler ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Uusi 280 Vantage kuuluu Boston Whalerin monikäyttöveneiden sarjaan, jossa kalastuksen parissa tai sen ohessa viihtyy koko perhe.

Boston Whalerin ja Bayliner tavoin yhdysvaltalaiseen Brunswick-konserniin kuuluvan Quicksilverin 705 Pilothouse sopii isompienkin vesien kalaveneeksi. Siinä on suojaisa, reilusti ympärikäveltävä ohjaushytti sekä iso, kalastukseen soveltuva avotila.

Suomalainen Silver Shark CCx ja BRx -mallipari edustaa enemmän Pohjois-Eurooppalaista kalastustapaa, tarjoten hyvän alustan sekä heitto- että uistelukalastukseen. Veneen täysalumiinirakenne on käyttötarkoitukseen sopivan kestävä, huoleton ja helppohoitoinen.

Myös perheveneiden Best for Family -kategoriaan on nimetty kolme finalistia, jotka ovat Beneteau Gran Turismo 36, Finnmaster T9 ja Marex 330 Scandinavia.

Ranskalaisjätti Beneteaun GT 36 on mielenkiintoinen crossover, jossa yhdistyy sekä päivä- että matkaveneen ominaisuuksia. Se tarjoaa runsaasti ulko-oleskelutilaa isollekin miehistölle sekä mukavat ja asuttavat sisätilat perheen viikonlopun ja lomaviikon viettoon. Moottoreiksi on tarjolla sekä perä- että sisäperämoottorivaihtoehtoja.

Suomalaisen Finnmasterin uusi lippulaiva T9 vakuutti raadin laatuvaikutelmallaan, suorituskyvyllään ja mukavuudellaan. T9 tarjoaa omassa kokoluokassaan erinomaiset tilat ja mukavuuden nykyaikaisen vauhdikkaaseen ja elämykselliseen perheveneilyyn.

Norjalainen Marex puolustaa toissa vuoden perheveneiden kategorian voittoa uudella 330 Scandinavia -mallilla. Siihen on yhdistetty muiden uuden sukupolven Marexien hyviä ominaisuuksia sekä toivottuja uusia ratkaisuja, kuten ohjaamon sivuliukuovi ja tilavat oleskeluryhmät sekä ulkona että sisällä.

Urheilullisten ja/tai ylellisten erikoisveneiden Best for Fun -luokassa on aiempien vuosien tapaan tunkua. Finalisteiksi nousi tuomariston ensimmäisen kierroksen äänestyksessä viisi venettä: De Antonio 50, Saxdor 320, Tecnorib Pirelli 35, Waterdream 52 California sekä X-Power 33C.

Espanjalainen De Antonio 50 on häpeilemättömän huomiota herättävästi muotoiltu päiväjahti, joka on varustettu kahdella, kolmella tai neljällä takakannen aurinkotason alle piilotetulla perämoottorilla. Keulakannelle saa puolestaan 2,5-metrisen, osin lasireunaisen porealtaan, josta voi tähyillä myös ikkunan kautta kajuuttaan.

Sakari Mattilan viimeisin venemerkki Saxdor valtasi viime vuonna Best for Beginners -luokan 200 Sportilla, ja nyt se on finalistina luokkaa ”ylempänä”. Tänä vuonna lanseerattuun 320-mallisarjaan kuuluu toistaiseksi kolme malliversiota, avo-ohjaamollinen 320 GTR, T-top-katoksella varustettu 320 GTO sekä ohjaushytillinen 320 GTC. Niille kaikille yhteistä on suorituskykyinen ja mukava porraspohjarunko sekä näppärät ja innovatiiviset tilaratkaisut.

Italialainen Tecnorib tekee suorituskykyisiä päiväjahtiluokan rib-veneitä, joista uusi Pirelli 35 on hyvä esimerkki. Välimeren mittakaavassa korkeintaan keskikokoisessa uutuudessa hyödynnetään Mannerfelt Design Teamin suunnittelemaa porraspohjaa ja tilat riittävät vauhdikkaista päiväretkistä nauttimisen lisäksi myös pariskunnan satunnaisiin yöpymisiin.

Hollantilainen Waterdream on tunnettu kotimaassaan alumiinisista sloepeista eli hollantilaistyyppisistä avoveneistä, mutta 52 California on jotain ihan muuta. Alumiinista valmistetun päiväjahdin muotoilussa on retropiirteitä, mutta ohjaamon toteutus on pikemmin avatgardea.

Tanskalaisen X-Yachtsin laajentaminen moottoriveneisiin kuvaa hyvin käsillä olevaa päivä- ja viikonloppuristeilijöiden buumia. X-Power 33C tuo luokkaan pohjoismaisen laatumaiseman ja esimerkiksi moottorivaihtoehdoissa ripauksen järkirealismia: X-Power varustetaan perämoottoririvin sijaan yhdellä dieselsisäperämoottorilla.

Matkaveneiden Best for Travel -kategorian finalistit ovat Absolute 60 Fly, Prestige X70 ja Silent 60.

Italialainen Absolute on 50–80-jalkaisten matkaveneiden luokassa osaamisalueellaan. Se on uudistanut rohkeasti ja menestyksekkäästi perinteisten flybridge-veneiden muotoilua ja tilankäyttöä, mistä uusi 60 Fly on mitä mainioin esimerkki.

Ranskalainen Prestige on yksi menestyneimpiä flybridge-veneiden valmistajia, mutta uusi X-mallisarja edustaa irtiottoa vanhasta. Uudessa X-mallisarjassa ja sen ensimmäisessä edustajassa, X70:ssä, on painotettu estoitta ja onnistuneesti sekä ulko- että sisätilakokonaisuuksia.

Silent 60 on jatkumoa itävaltalaisveistämön energia-autonomisten ja avomerikelpoisten moottorikatamaraanien sarjalle, joissa yhdistyy taloudellisuus ja ympäristöystävällisyys mukavuudesta ja asuttavuudesta tinkimättä. Yksi S60:n innovaatioista on mahdollisuus varustaa jahti vetopurjeella.

Seuraava vaihe Best of Boats Awardissa on edessä marraskuussa, kun tuomaristo äänestää finalistien joukosta jokaiseen luokkaan voittajan, jotka julkaistaan Berliinin Boot & Fun -venemessuilla järjestettävässä gaalassa 11. marraskuuta.

Best of Boats -tuomaristoon kuuluu 15 venetoimittajaa Euroopasta, Venäjältä ja USA:sta. Suomea juryssa edustaa Totalveneen ja Venemestari-lehden päätoimittaja ja moottorivenetestaaja Jan Sjölund.

www.bestofboats.com