Maailmalla ja etenkin Yhdysvalloissa surffaus eli lainelautailu on yksi suosituimpia vesiurheiluaktiviteettejä. Samalla rantojen luonnonaallossa tehtävästä kantalajista on versonut erilaisia versioita, kuten eri alalajeihin jakautuva kiteboarding ei leijalautailu tai vetoveneen muodostamassa peräaallossa tapahtuva vesilautailu, jota voi tehdä joko vetoveneen vetämänä (wakeboarding) tai vetoveneen päättymättömän peräaallonharjalla vapaasti surffaten (wakesurfing).

Etenkin viimemainittu on ollut venevalmistajien mieleen, sillä räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattanutta wakesurfingia varten tarvitaan sopivan muotoisen aallon tuottava painolastitankeilla ja aallonmuodostuslevyillä varustettu erikoisvene.

Uusin villitys on sähköisellä kantosiipilaudalla surffaus, jota voi tehdä vaikka tyynessä auringonlaskussa ja kotijärvellä. Se lienee myös ympäristöä ja naapureita ajatellen paljon mielekkäämpi vaihtoehto, kuin ajella vetoveneellä ”räkäplaanissa” mahdollisimman suurta aaltoa aiheuttaen.

Äkkiseltään foilaavien sähkölautojen 10 000 euron keskihintaluokka saattaa tuntua kovalta, mutta jos sitä vertaa vetoveneen vaatimana investointiin ja sen käyttökuluihin, alkaa summa tuntua aika järkevältä. Varsinkin kun foililautojen hinnat ovat kilpailun ja tarjonnan kasvaessa tulossa pikemminkin alaspäin kuin menossa ylöspäin.

Brunswick näkee yhtälössä paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia koukuttaa yhä useampia ja uusia harrastajia vesillä olemiseen. Se ruokkii porttiteoriaa, jossa ainakin osa vesileikeillä aloittava päätyy tavalla tai toisella lopulta myös konsernin veneiden, moottorien, elektroniikan tai muiden varusteiden ostajaksi. Ja niin varmaan voi käydäkin.

Brunswick on ylivoimaisesti maailman suurin venealan konserni, jonka päätuote on Mercury-moottorit. Se on myös maailman suurin venevalmistaja, jolla on omistuksessaan toistakymmentä venemerkkiä. Suomessa tunnetuimpia niistä ovat Sea Ray, Bayliner, Boston Whaler, Quicksilver ja Uttern. Ektroniikassa Brunswickin brändejä ovat Simrad, Lowrance, B&G ja Mastervolt, muita varustemerkkejä on tusinoittain.

Vuonna 2016 perustettu Fliteboard kuuluu sähköisten kantosiipilautojen pioneereihin, jolla on edustus jo 90 maassa ympäri maailman. Brunswickin organisaatiossa Fliteboard asemoituu osaksi Mercury Marinea, jossa se muodostaa luontevan sähköpropulsioon nojaavan tuoteparin hiljattain lanseerattujen Mercury Avator -sähköperämoottorien kanssa.

www.fliteboard.com

www.brunswick.com

www.mercurymarine.com