Hätämerkkien käytön harjoittelua suositellaan kaikille veneilijöille. Erityisesti hätäraketin ampumista tulisi harjoitella, jotta hätätilanteessa osaa toimia oikein ja turvallisesti aiheuttamatta vaaraa itselleen tai muille. Kaikkien venekunnan jäsenten tulisi tietää missä hätäraketteja veneessä säilytetään ja miten niitä käytetään, sillä kuka tahansa venekunnasta voi olla se, joka raketin joutuu laukaisemaan. Harjoittelu on tärkeää, sillä väärin laukaistu hätäraketti voi pahentaa hätätilannetta.

Harjoituksissa käytettävät välineet ovat punaiset laskuvarjoraketit (ns. hätäraketit), punaiset käsisoihdut (hätäsoihtu), oranssit savut, kynäraketit sekä valopistoolin ammukset. Raketit nousevat parhaimmillaan yli 300 metrin korkeuteen, joten ne näkyvät hyvin lähialueelle. 

Harjoituksessa yli 18-vuotiaat veneilijät voivat ampua luvallisesti ja turvallisesti omia hätämerkinantovälineitään, kunhan ne on valmistettu vuonna 2017 tai sen jälkeen. Sitä vanhemmat hätäraketit voidaan jättää paikanpäälle, sillä ne hävitetään turvallisesti ja asianmukaisesti veloituksetta. 

Koska jokainen havaittu hätäraketti käynnistää viranomaistoimenpiteet, on hätärakettien käyttö sallittua vain todellisessa hädässä tai tämän kaltaisissa virallisissa harjoitustilaisuuksissa. Harjoituksia järjestetään erityisesti kevättalvella meri- ja järvipelastusyhdistysten toimesta usealla paikkakunnalla. 

Lauantaina harjoituksen aikana nähdyistä hätärakettihavainnoista ei tarvitse ilmoittaa viranomaisille. Muulloin nähdessäsi hätäraketin soita sisävesillä yleiseen hätänumeroon 112 ja merialueella meripelastuksen hälytysnumeroon 0294 1000.

Liity jäseneksi ja ilmoittaudu mukaan

Harjoitus on Helsingin Meripelastusyhdistyksen ja muiden meri- ja järvipelastusyhdistysten henkilöjäsenille, sekä Trossijäsenille jäsenetu, joten se on heille maksuton. Jäsenten kanssa mukana olevat perheenjäsenet voivat myös osallistua harjoitukseen maksutta. 

Jos et vielä ole jäsen, liity jäseneksi ennen ilmoittautumista osoitteessa  https://meripelastus.fi/helsinki/toiminta/ole-mukana/liity-jaseneksi/. Jäsenyys Helsingin Meripelastusyhdistyksessä maksaa 42 euroa/vuosi tai Trossi-jäsenyys 98 euroa/vuosi. Liittymällä jäseneksi, saat osallistua rakettiammuntoihin jäsenetuna. 

Mikäli olet ainoastaan tuomassa vanhoja raketteja tai soihtuja hävitettäväksi, sinun ei tarvitse ilmoittautua tapahtumaan. Vanhentuneiden rakettien ja soihtujen hävitettäväksi tuominen on ilmaista.

Harjoitus järjestetään Helsingin Meripelastusyhdistyksen asemapaikalla osoitteessa Matosaarentie 22. Opasteet paikalle alkavat Laajasalosta Jollaksentien risteyksestä. Harjoitus järjestetään kokonaisuudessaan ulkona, joten harjoitukseen tulijoiden kannattaa varautua lämpimällä vaatetuksella.

Harjoitus voidaan joutua perumaan mm. harjoitukselle sopimattomien sääolojen vuoksi. Helsingin meripelastusyhdistys tiedottaa tilaisuuden peruuntumisesta tai ajankohdan muuttumisesta verkkosivuillaan www.meripelastus.fi/helsinki . Ilmoittautuneille pyritään ilmoittamaan muutoksista myös sähköpostitse.

Ilmoittaudu tapahtumaan tästä linkistä. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 6.3.2024

Internet: www.meripelastus.fi/helsinki (ilmoittautumiset ja lisätiedot)

Facebook: SMPS Helsingin Meripelastusyhdistys - Helsingfors Sjöräddningsförening

Instagram: @sarhelsinki

Twitter: @SARHelsinki