Hätäkeskuslaitoksen mukaan Android- ja iOS-älypuhelimet lähettävät automaattisesti tarkan paikannustiedon, kun puhelimella soittaa 112:een. Paikannus ei vaadi erillisen 112-älypuhelinsovelluksen lataamista. Menetelmä on huomattavasti parempi kuin vanha tukiasemiin perustunut hätäpuheluiden paikannusmenetelmä.

Kyse on niin sanotusta AML-paikannuksesta, jonka Hätäkeskuslaitos otti käyttöön lokakuussa 2017.

– Pelkästään AML:n avulla on puolentoista vuoden aikana paikannettu jo 800 000 hätäilmoituksen tekijää, operatiivisen yksikön päällikkö Juha-Veli Frantti Hätäkeskuslaitokselta kertoo.

Vaasan esimerkkitapauksessa neljän henkilön veneseurue joutui merihätään ja soitti 112:een. Hätäkeskus paikansi miehistön kolmen metrin tarkkuudella hyödyntämällä puhelimen välittämää AML-sijaintitietoa. Turvallisuustoimijoiden saumaton yhteistyö ja hätäpuhelun lähettämä tarkka sijaintitieto pelastivat henkilöt todennäköiseltä menehtymiseltä.

Hätäpuhelusta automaattisesti saatu AML-paikannustieto osoitti keskelle merta, missä merikartan mukaan oli iso kivi. Vaasan hätäkeskus välitti tehtävän Turun meripelastuskeskukselle, joka hälytti paikalle alueen vapaaehtoistoimijat.

Kiven ja karille ajaneen veneen päälle uineet miehistön jäsenet paikallistettiin pimeydestä kolmen metrin säteellä hätäkeskuksen välittämistä koordinaateista.

Vain yhdellä avuntarvitsijalla oli pelastusliivit, ja he olivat kaikki pahasti kylmettyneitä. Miehistö selviytyi tarkan paikannuksen ja tehokkaan turvallisuustoimijoiden yhteistyön ansiosta.

Ilman hätäpuhelun tarkkaa sijaintitietoa, merellä olisi todennäköisesti jouduttu tekemään laajoja etsintätoimia.

Pelastusoperaatioon osallistuneet meripelastajat palkittiin perjantaina 22.3. Vuoden meripelastaja –tittelillä.

Rajavartiolaitoksen virallisten meripelastusohjeiden mukaan merialueella tulisi kuitenkin hätätilanteessa ensisijassa selvittää oma sijaintinsa ja soittaa meripelastuksen hätänumeroon 0294 1000 tai antaa hätäviesti meri-VHF-radiolla. 

Sisävesillä hätäilmoitus tehdään soittamalla 112:een.

Myös merialueilla hätäilmoituksen voi tehdä soittamalla 112:een, mutta hätäkeskuslaitos joutuu yhdistämään puhelun meripelastuskeskukseen. Jos ilmoituksen tekijä tietää sijaintinsa, tämä aiheuttaa hätäpuheluun pienen viiveen ja ylimääräisen mutkan.