Onnettomuuden tapahtumien kulku ja seuraukset ovat varsin hyvin ja tarkkaan selvillä, mutta miksi onnettomuus tapahtui ja kuka tai ketkä ovat siitä vastuussa ovat jo huomattavasti haastavampia asioita selvittää.

MTV Uutisten haastattelema tutkinnanjohtaja Markus Ramstedt huomauttaa, ettei vastaavasta onnettomuudesta ole juurikaan ennakkotapauksia. 

– Maalla ja tieliikenteessä on tarkasti säädelty tienkäyttäjien velvollisuuksista ja muista asioista. Merellä asia ei olekaan niin selkeää. On huomattavan haastavaa selvittää se, kuka mistäkin on vastuussa. Tämä koskee siis ylipäänsä merellä tapahtuvia onnettomuuksia, ei vain tätä tapausta, tutkinnanjohtaja Ramstedt sanoo.

Onnettomuudessa huippunopeusmittaukseen osallistunut vene ajoi radalle hetkeä aikaisemmin ajaneen sivullisen veneen peräaaltoon ja menetti veneen hallinnan huomattavan suuressa nopeudessa. Tämän jälkeen se törmäsi tapahtumaa radan vieressä seuraamassa olleeseen katselijaveneeseen, jonka kyydissä oli neljä henkilöä. Huviveneessä ollut täysi-ikäinen mies loukkaantui ja 12-vuotias tyttö kuoli törmäyksessä saamiinsa vammoihin.

Sekä huippunopeusmittaukseen osallistuneen että aallon sen reitille aiheuttaneen veneen kuljettajia epäillään kuolemantuottamuksesta, vammantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Lisäksi neljää Poker Run -tapahtumaorganisaation edustajaa epäillään kuolemantuottamuksesta ja vammantuottamuksesta.