Oikeus tuomitsi risteilyalus Princess Anastasia -aluksen kapteenin ja konepäällikön 100 päiväsakkoon törkeästä ympäristön pilaamisesta. Summa vastaa 1 200 euroa. Aluksen omistavalle varustamolle määrättiin hallinnollinen öljynpäästömaksu: 28064 €.

Tapauksessa 9 000-39 000 litraa mineraaliöljyä pääsi aluksen konehuoneesta Itämereen Finska Lejonetin lähellä, Utön lounaispuolella kesäkuussa 2019. Oikeudenkäyntiasiakirjojen mukaan aluksen konehuoneessa oli ilmennyt jonkinlainen toimintahäiriö, joka johti mineraaliöljyn pääsemiseen mereen aluksen hätäventtiilien kautta.

Italialaiset kiistävät

Laivan päällikkö kiisti öljyvuodon, mutta silminnäkijät totesivat, että laivan konehuone oli puhdistettu poikkeuksellisesti Helsingin satamassa ja että konehuoneessa näkyi öljynjälkiä metrin korkeuteen asti. Tuomioistuin katsoi, että konehuoneen tapahtumia ei voitu vahvistaa, mutta muiden todisteiden, kuten aluksesta otettujen näytteiden ja öljyvuodon, avulla tuomioistuin tuomitsi lopulta päällikön ja konepäällikön ympäristörikoksista.

Tuomioistuin katsoi, että päällikkö ja konepäällikkö olivat vastuussa mineraaliöljyn tarkoituksellisesta päästämisestä mereen ja että öljyvahinko on aiheuttanut pitkäaikaisia vahinkoja Itämeren ympäristölle. Italialaiset kiistivät rikoksen ja ilmaisivat myös tyytymättömyytensä tuomioon. Tuomio ei ole lopullinen, ja siitä voidaan vielä valittaa hovioikeuteen. 

www.raja.fi