Erikoisista purjehdukseen ja mereen liittyvistä hankkeistaan tunnettu Kari ”Ruffe” Nurmi aikoo kokeilla, voiko Suomenlahden ylittää kaislaveneellä, jonka rakennusmateriaalina on suomalainen järviruoko. Matkaan on tarkoitus lähteä kesäkuun alussa Tallinnasta Helsinkiin, ja ylityksen arvioitu kesto on 1–2 vuorokautta.

Nurmi on aiemmin ylittänyt Suomenlahden Thor Heyerdahlin Kon-Tiki -lautan inspiroimalla laiturilla vuonna 2015. Tämänkertaisen aluksen esikuvana on toiminut RA-kaislavene, jolla Heyerdahl ylitti Atlantin valtameren vuonna 1970.

Kaislaveneen runko valmistui kahdessa viikossa Helsingin Messukeskuksessa, ja mukana rakentamisessa on ollut kaislarakentamisen ammattilainen.

– Kaislaveneen rakentaminen on ollut mielenkiintoinen prosessi, sillä vastaavaa ei ole Suomessa ja suomalaisista materiaaleista aikaisemmin tehty, Nurmi kertoo.

Kaislavene muodostuu neljästä erillisestä kaislaponttonista, jotka on sidottu toisiinsa ja puiseen runkoon, joka muodostaa rakenteen selkärangan. Yhden ponttonin sitomiseen on käytetty noin 200 metriä köyttä, ja kaiken kaikkiaan veneessä on köyttä noin kilometrin verran.

Aluksen pituudeksi tuli kahdeksan metriä, joka on noin puolitoista metriä suunniteltua pidempi. Leveyttä aluksella on noin kaksi metriä ja arvioitu paino on noin 800–1 000 kiloa.

www.ruffe.fi