Kimolan kanava avautuu veneilijöille kesällä. Kanavan myötä Kouvolaan pääsee Pielavedeltä saakka, noin 400 kilometrin päästä. Vesiyhteys kulkee sieltä Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen kautta Konnivedelle ja edelleen Kymijoen vesistöön.

Pari vuotta kestäneiden muutostöiden aikana kanavaa on ruopattu ja levennetty, ja siihen on tehty veneliikenteen vaatimat eroosiosuojaukset. Kimolan vanhan uittokanavan nippunosturit on purettu. Tilalle on rakennettu venesulku, jonka sulutuskorkeus on 12 metriä.

kimolankanava karttajamerkit 1536x1064

Kartta: Kouvolan kaupunki

Venesulun pituus on noin 35 metriä ja leveys 8 metriä. Vanha uittotunneli on louhittu ja lujitettu. Päijänteen suunnasta saavuttaessa sulun jälkeen tullaan noin 70 metriä pitkään tunneliin. Kanavan pituus on noin 5,5 kilometriä.

Tunneli sekä varsin korkea sulutuskorkeus tekevät Kimolasta poikkeuksellisen veneilykanavan.

Virtakiveen vierasvenesatama

Uuden vesireitin päätepiste on Virtakivessä Voikkaalla. Uuteen vierasvenesatamaan tulee kahdeksan paikkaa matkaveneelle, 34 pienvenepaikkaa sekä laivalaituri.

Vierasvenesataman lähelle tulee Hirvelän kotisatama, joka palvelee paikallisia veneilijöitä. Veneiden laskeminen veteen ja nostaminen maalle keskitetään Hirvelän kotisatamaan.

Kanavan sulun ja tunnelin alueelle tulee pysäköintialue ja näköalatasanne. Alueelle suunnitellaan myös kahvilapalveluja. Sululta on matkaa Vuolenkosken vierasvenesatamaan maantietä pitkin noin kuusi kilometriä.

Kanava avataan koekäytön jälkeen. Avajaiset pidetään perjantaina 5.6.2020.

Katso video Kimolan kanavasta klikkaamalla aloituskuvaa tai tästä linkistä. Video kuvaa viime kesän lopun tilannetta.