Vyyhti alkoi valkenemaan kun Kotkan merivartiosto kiinnitti tarkempaa huomiota Kantasataman laituriin kiinnitettyyn veneeseen. Vene oli jätetty paikalle, jonne oli seuraavana päivänä tulossa majakkalaiva Kemi. Merivartioston henkilöstö alkoi epäillä että paatissa oli jotain outoa ja ryhtyi tutkimaan sitä tarkemmin. Partio huomasi, että veneessä oli valeteippaus, jonka mukaan sen nimi oli Elena. Veneen oikea nimi paljastui teippauksen alta. 

Kotkan merivartioston työntekijä selvitti veneen alkuperäisellä nimellä netistä hakien, että Ruotsissa on varastettu tuntomerkkejä vastaava pursi. Tapauksesta ilmoitettiin pian poliisille, jolta tuli vahvistus että kyseessä on sama alus.

Kyseessä on noin kymmenen metriä pitkä Moody Eclipse 33 -mallinen purjevene, joka arvioidaan noin 50 000 euron arvoiseksi. 

Kaakkois-Suomen poliisilaitoksen rikoskomisario Mika Salmisen mukaan on täysi mysteeri miten vene voi olla nyt Kotkassa. Minkäänlaisia havaintoja siitä, millä tai miten vene on kulkeutunut Kotkaan ei ole. Epäilys on, että vene on tuotu vesiteitse Kotkaan jonkinlaisella miehistöllä. Viranomaiset pitävät tapausta erityisen harvinaisena.

Seuraavaksi Kaakkois-Suomen poliisi pohtii, kuinka paatti saadaan kuljetettua takaisin Ruotsiin. Tällä hetkellä vene on tallessa Kotkan merivartioasemalla Kuusisessa.

Asiaa selvitetään parhaillaan yhdessä Ruotsin poliisin kanssa. Suomen poliisin tekninen tutkinta on käynyt venettä läpi.