Pidä Saaristo Siistinä ry:n (PSS) uusin huoltoalus täyttää kesäkuussa vuoden. Alus vieraili keskiviikkona 16.5. Helsingin Lyypekinlaiturissa, missä yleisö pääsi tutustumaan sen toimintaan.

Vielä uudenkarhea M/S Roope on ensimmäinen täysin ympäristöhuoltotyöhön suunniteltu alus. Se korvasi lähes 40 vuotta työaluksena toimineen edeltäjänsä.

Alus aloitti työt heti valmistumisensa jälkeen viime kesän alussa. PSS:n mukaan ensimmäinen kesä sujui hyvin. Tonneittain romua, roskaa ja jätevesiä poistuu nyt entistä tehokkaammin, järjestö tiedottaa.

– Alus on herättänyt paljon kiinnostusta jäsenten, tutkijoiden ja muiden työstämme kiinnostuneiden keskuudessa, PSS:n pääsihteeri Aija Kaski kertoo.

Kalusto kuntoon alue kerrallaan

Huoltoalukset ovat Pidä Saaristo Siistinä -yhdistyksen tärkeimpiä työkaluja. Saaristomeren lisäksi myös Saimaalla, Päijänteellä ja Pohjanlahdella operoivat omat aluksensa.

Aluksilla päästään saarikohteisiin tyhjentämään jätepisteitä ja septitankin tyhjennysasemia. Aluksia käytetään myös kuivakäymälöiden kunnostamiseen sekä astianpesupaikkojen ja retkisatamien rakenteiden korjaamiseen. Niillä kuljetetaan saarikohteisiin myös polttopuita.

Saaristomeren alus uusittiin ensimmäisenä. Seuraavana uusimisvuorossa on Saimaan huoltoalus. Tavoitteena on uusia se vuoteen 2020 mennessä.

Kaluston uusimista voi tukea lahjoittamalla Pidä Saaristo Siistinä ry:lle. Kampanjaohjeet löytyy järjestön verkkosivuilta.

www.pidasaaristosiistina.fi