Kun Meri ja Vellamo viettävät nimipäiviään, järjestää Kotkassa sijaitseva Suomen merimuseo juhlaohjelmaa. Teemana ovat Tove Jansson, saaristo ja meri. Lauantaina 3. joulukuuta klo 13.30–13.45 päästään vartissa pintaa syvemmälle, kun Merikeskus Vellamon Venehallissa kuullaan tiivis opastus Tove Janssonin ja Tuulikki Pietilän Victoria-veneen ja Kustaa Saksin Archipelago-tekstiiliteoksen äärellä. Opastus kestää noin 15 minuuttia ja sisältyy pääsymaksun hintaan (12 € / 9 € / Museokortti). Alle 18-vuotiaat sisään ilmaiseksi.

Iltapäivällä 3.12. klo 14–15.30 kirjailijat Otto Latva ja Maarit Leskelä-Kärki keskustelevat Tove Janssonista ja merestä kirjauutuutensa pohjalta. Meri ja Tove -teoksessa (John Nurmisen säätiö, 2022) rakastettua taidemaalaria, kirjailijaa, kuvittajaa, piirtäjää ja sarjakuvataiteilijaa tarkastellaan merellisen linssin läpi. Matka kulkee itäisellä Suomenlahdella Suur-Pellingin saariston kesäisissä maisemissa Toven lapsuudesta vanhuuteen.

Tärkeä osa suomalaista identiteettiä

Saariston luonto ja kulttuuri inspiroivat Janssonia, ja hänen teoksensa ovat tärkeä osa suomalaista identiteettiä ja merellistä kulttuuriperintöä. Meri on tärkeä elementti koko kansan rakastamissa muumikirjoissa, mutta myös muissa Janssonin kirjallisissa töissä.

Meri ja Tove tarkastelee Janssonin elämän kautta 1900-luvun merellisyyden ja saariston kulttuurihistoriaa. Janssonista ovat kirjoittaneet lähinnä kirjallisuuden ja taiteen tutkijat, mutta harvemmin - jos koskaan - historioitsijat.

Otto Latva on monilajisen historian dosentti ja tietokirjailija. Maarit Leskelä-Kärki on kulttuurihistorian ja elämänkerronnan dosentti sekä tietokirjailija. Kirjailijoita haastattelee Johanna Aartomaa Suomen merimuseosta.

Meri ja Tove -kirja on ostettavissa museokauppa Plootusta.

Keskustelutilaisuus on kaikille avoin ja maksuton ja se järjestetään Merikeskus Vellamon auditoriossa (Tornatorintie 99, Kotka).

www.merikeskusvellamo.fi

www.kansallismuseo.fi/fi/suomenmerimuseo