Syyskuun lopulla viime vuosina Port Herculen satamassa Monacossa järjestetty Monaco Yacht Show (MYS) on melkoinen tapahtuma, jossa ei pelata pikkurahalla. Viime vuonna esillä oli 125 superjahtia, joiden arvioitu yhteenlaskettu arvo oli noin neljä miljardia (!) euroa. Mukana oli muun muassa 14 yli 70 metriä pitkää ja kaksi yli 100 metriä pitkää megajahtia. Näyttelyalusten keskipituus oli himpun alle 50 metriä ja keskihinta 37,8 miljoonaa euroa.

Tavalliset lottovoittajat älkööt siis vaivautuko – tai ehkä sittenkin. Suuri osa maailman superjahdeista valmistuu nimittäin vuokrattavaksi. Viikkohinnat ovat usein satoja tuhansia. Pääosa potentiaalisista asiakkaista saapuu messuille yksityiskuljetuksin Yhdysvalloista, Venäjältä, Englannista, Kiinasta, Intiasta ja Lähi-Idästä

Ökyrikkaiden lelujen ja palveluiden markkinatkaan eivät ole säästyneet koronalta ja sillä on vaikutuksensa myös MYSiin, jonka kulisseissa on ilmeisesti väännetty jo pidempään.

Julkiseksi tilanne vyöryi, kun messujärjestäjä Informa julkaisi 16. toukokuuta tiedotteen, jossa se kertoi asiaan kuuluvine korulausein ja myyntipuhein suunnittelevansa yhä MYSin järjestämistä 23.–26. syyskuuta.

Merkittävä osa näytteilleasettajista vastasi kipakasti, nopeasti ja yhtä julkisesti samana päivänä tiedotteella, jonka allekirjoittajina oli 21 superjahtien valmistajien yhdistyksen (Superyacht Builders Association, SYBAss) jäsentä ja seitsemän superjahtien välittäjien yhdistyksen (Large Yacht Brokers Association, LYBRA) jäsentä.

Siinä allekirjoittaneet ilmoittivat suoraan vetäytyvänsä Monacon messuilta vedoten muun muassa odotettavissa olevaan kävijämääräkatoon, epätietoon tulevista viranomaismääräysistä, vaurauden ja luksuksen korostamisen epäsopivuuteen koronakriisin keskellä sekä huonoon yhteistyöhön messujärjestäjän kanssa.

Yhdistykset toivovat tiedotteessaan koko näyttelyn perumista, tai oikeastaan vaativat sitä koko superjahtialan nimissä: huono messutapahtuma kun voisi tehdä hallaa koko alalle. Lisäksi paluun edellytykseksi esitetään jonkinlaisen yhteistyöelimen perustamista järjestäjän kanssa, jossa MYSin tulevaisuutta voitaisiin yhdessä kehittää.

Toistaiseksi Informa on antanut julkisuuteen vain vastauksen, jossa se korostaa yhteistyötään Monaco ruhtinaskunnan viranomaisten kanssa, jolla mahdollistetaan tapahtuman järjestäminen koronavirustilanne huomioiden. Tarkemmin Informa lupaa palata aiheeseen myöhemmin.

www.monacoyachtshow.com

www.sybass.org

www.lybra.com