Vesikulkuneuvojen osalta omavalmiste tarkoittaa sitä, että vene tai muu vesikulkuneuvo on rakennettu kokonaan itse. Vene ei siis ole itse rakennettu eli omavalmiste, jos se tilataan veneenrakentajalta maksua vastaan. Myöskään puolivalmisteesta rakennettu tai käytetty vene ei ole omavalmiste.

– Omavalmisteinen vene tai muu vesikulkuneuvo rakennetaan alusta alkaen itse. Toki hankalimmissa sähkö- ja koneasennustöissä voit käyttää ammattilaisia apuna, painottaa ylitarkastaja Juhani Pappila Traficomista.

Omavalmisteisen vesikulkuneuvon voi myydä ilman CE-merkintää, jos se on ollut omassa käytössä vähintään viisi vuotta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom valvoo markkinavalvontaviranomaisena tätä.

Vaatimukset omavalmisteelle

Jos alle viisi vuotta vanhan omavalmisteen haluaa myydä, täytyy sillä olla CE-merkintä sekä tarvittavat dokumentit eli käyttäjän käsikirja ja vaatimustenmukaisuuden vakuutus , molemmat suomeksi ja ruotsiksi.

Vaikka omavalmisteinen vesikulkuneuvo ei tarvitsisi CE-merkintää eikä ensirekisteröinnin yhteydessä vaadita vaatimustenmukaisuusvakuutusta, tulee sen kuitenkin täyttää vesikulkuneuvojen rakennetta, varusteita, kuntoa ja käyttöä koskevat yleiset vaatimukset.

Kuvassa näkyy Lotus, jonka runko on vuosimallia 1977 ja tyyppi Barlit 30. Georg Bränn rakensi Lotusta muutaman vuoden ja sai aluksen vesille 1980, jonka jälkeenkin rakentamista jatkui. Lotuksen nykyinen omistaja on Erkki Lehtinen.

www.traficom.fi/fi/liikenne/veneily/rakennan-itse-veneeni