Helmikuussa Ruotsissa hallituksen siunauksen saanut sähköpolkupyörien hankintatuki heijastui nopeasti myös Suomeen, mutta sen vuoristoratakyyti päättyi nopeasti: Liikenne- ja viestintäministeriö julkisti ehdottavansa 400 euron hankintatukea 19. maaliskuuta, mutta keskeytti valmistelun 12. huhtikuuta lakiesityksen saaman vastustuksen vuoksi.

Ruotsissa sosiaalidemokraattien vetämällä ja hallituskumppanien vasemmiston ja vihreiden tukemalla hallituksella on vauhti päällä, sillä maalta on siirrytty vesille: sähkömoottorien hankintatuen esitetaan astuneen takautuvasti voimaan 12. huhtikuuta.

Tukea saa 25 prosenttia moottorin verollisesta hankintahinnasta. Maksettavalla summalla on kuitenkin 10 000 kruunun eli noin tuhannen euron yläraja. Tukea maksettaisiin sellaisten sähköperämoottoreiden hankintaan, jolla voitaisiin korvata noin viisi hevosvoimainen polttomoottori. Tarkemman tuen piiriin tulevien tulevien sähkömoottorien rajauksen ehdotus jättää auki.

– Meidän täytyy vauhdittaa muutosta saastuttavista, epätaloudellisista ja meluisista polttomoottoreista puhtaisiin, hiljaisiin ja tehokkaisiin sähkömoottoreihin. Hallitukselle on tärkeää tarjota veneilijöille mahdollisuus vihreämpien ympäristö- ja ilmastoystävällisten valintojen tekemiseen, sanoo ilmastoministeri Isabella Lövin.

Huviveneilyn päästöt ovat tutkitusti kokonaisuudessaan pieniä, mutta ne keskittyvät veneilysesongista johtuen lyhyelle aikavälille. Sen vuoksi paikalliset vaikutukset voivat olla joissakin tapauksissa merkittäviä. Etenkin vanhempien kaksitahtiperämoottorien runsaat hiilivetypäästöt rasittavat vesistöjen luontoa.