Ennen majakkaa merenkulkijoita ohjattiin merkkitulilla ja riukukaasalla. Nykyinen majakka on tervehtinyt merenkulkijoita vuodesta 1873 lähtien.  Majakan loisto on tänä päivänä automatisoitu ja majakkayhteisön rakennuksissa toimivat Porin Lintutieteellisen Yhdistyksen lintuasema ja Säppi 200 ry:n majakkaoppaiden kotipesä.

Säppiin matkailijoita houkuttelevat kauniin majakan lisäksi monipuolinen luonto sekä muflonit eli villilampaat. Muflonit, jotka on tuotu Säppiin metsästystarkoituksessa vuonna 1949, ovat perin arkoja otuksia, ja niiden näkeminen onkin onnenpotku. Muflonit eivät ole ainoita saaren laiduntajia. Arvokkaan perinnemaiseman laiduntamisesta huolehtiikin pääasiassa ylämaankarja, joka on jo aloittanut jokakesäisen urakkansa 150 hehtaarin suuruisella saarella.

Kansallispuiston maita hallinnoi Metsähallitus, joka on panostanut Säppiin kunnostamalla alun perin vuodelta 1870 peräisin olevan Kruununmöljän eli kiviarkkulaiturin. Väylän turvallisuutta on parannettu poistamalla sen viereltä monta osumaa saanut kivi. Satamasta kohti majakkapihaa johtava lankonki on myös kunnostettu. Reilun kilometrin mittainen Alfredin luontopolku vie monipuolisen luonnon läpi upeille silokallioille, joista voi katsella loputonta merta.

Viikonlopun juhlallisuudet polkaistaan käyntiin fanfaarilla majakan huipulta. Tarjolla on luontoaiheista ohjelmaa koko perheelle. Juhlavieraat voivat kiivetä yli 130 porrasta majakan huipulle ihailemaan Selkämeren huikeita maisemia. Osallistua voi myös kasvikierrokselle ja tutustua lintujen rengastukseen. 

Lisätietoa juhlapäivien ohjelmasta sekä pääsystä Säpin saarelle on kansallispuiston Ajankohtaista-sivulla: luontoon.fi/selkameri/ajankohtaista