– Selkämeren valuma-alueen järvistä ja joista suuri osa on tyydyttävässä tai sitä huonommassa tilassa, kun tavoitteena on vähintään hyvä tila. Selkämeren tila on heikentynyt 2000-luvulla huolestuttavasti. Heikentymisen syyt tuleekin selvittää, etsiä ratkaisuja ja ottaa ne käyttöön laajalla rintamalla, sanoo Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava asiantuntija Janne Suomela.

Seminaarin ensimmäinen osio käsittelee merialueiden ja erityisesti Selkämeren tilan seurantaa, tilamäärityksiä ja uusinta tutkimustietoa alueelta. Puhujina ovat Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johtava asiantuntija Janne Suomela sekä Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Harri Kuosa.

Seuraavaksi päästään kuulemaan merialuesuunnittelun ajankohtaiskatsaus, johon meidät johdattaa merialuesuunnittelun koordinaattori Mari Pohja-Mykrä Varsinais-Suomen liitosta. Suomen merialuesuunnitelma valmistui joulukuussa 2020, ja sen toimeenpanovaihe on menossa.

Tämän jälkeen kuulemme Selkämeren kalaston nykytilasta erikoistutkija Jari Raitaniemeltä. Raitaniemi palasi r/v Arandan kalastokartoitusmatkalta lokakuun alussa, mukaan saadaan tuore käsitys sekä aiemman tutkimusaineiston kautta selviävät trendit.

Lopuksi puheenvuoron saa Meremme tähden – vaikuta paikallisesti -projektin aktiivi Raimo Vahanto. Häneltä kuulemme lyhyesti Meremme tähden -tapahtumien toiminnasta ja mahdollisesta jatkosta.

Selkämeri-seminaari päättyy vajaan tunnin mittaisella paneelilla, jossa ovat mukana Mari Pohja-Mykrä, Jari Raitaniemi, Harri Kuosa, sekä Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Hermanni Kaartokallio. Paneelissa keskustellaan, mitä Selkämeren tilaa voitaisiin tehokkaimmin parantaa sekä minkälaista toimintaa Selkämeren alueelle voitaisiin lisätä. Paneelin ja seminaarin juontaa yksikönpäällikkö Mirja Koskinen Varsinais-Suomen ELY-keskuksen vesiyksiköstä.

Tervetuloa Satavesi 20 vuotta Selkämeri-seminaariin:

Aika: torstai 8.12.2022 klo 12–16
Paikka: Rauma-Sali, (Satamakatu 26, 26100 Rauma) tai mahdollista osallistua myös Teams-etäyhteydellä 
Ilmoittautumiset 5.12.2022 mennessä: Tapahtumakalenteri (ely-keskus.fi/varsinais-suomi)

www.ely-keskus.fi/satavesi