Valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoista kahdella on havaittu erittäin runsaasti sinilevää ja 14 havaintopaikalla runsaasti sinilevää. Hieman sinilevää esiintyy 33 havaintopaikalla. Lisäksi kansalaisilta on tullut 20 havaintoa, joista 12:sta on todettu sinilevää. Tällä hetkellä sinileväkukintoja on havaittu lähes koko maassa Pohjois-Pohjanmaata myöten. Lisäksi epävakainen, sateinen ja tuulinen sää on saattanut tuoda valuma-alueelta ja pohjasedimentistä lisää ravinteita sinilevien käyttöön. Tuuli on myös paikoin ajanut sinilevälauttoja rannoille.

Voi aiheuttaa epämiellyttävää hajua

Eteläisellä Selkämerellä ja Ahvenanmerellä on havaittu veteen sekoittunutta sinilevää. Suomenlahden itäosissa on havaittu sinilevää veteen sekoittuneena sekä veden pinnassa. Pilvisyys on estänyt satelliittihavaintojen tekemisen Gotlannin pääaltaalta ja Suomenlahden länsiosista.

Loppukesällä sinilevälauttojen kuollessa rannoilla saattaa näkyä sinistä tai turkoosia hajoavaa sinilevää. Sinilevien hajoaminen voi myös aiheuttaa epämiellyttävää hajua. Loppukesällä veden pintakalvolla voi lisäksi esiintyä punertavaa tai ruosteenpunaista väritystä, joka on kuusen suopursuruosteen itiöiden aiheuttamaa.

Lue lisää täältä.