Sveitsiläinen tiimi SP80 on perustettu 2018 perustajajäseninään Xavier Lepercq, Benoît Gaudiot ja Mayeul van den Broek. Tiimissä on heidän lisäkseen 40 insinööriä ja opiskelijaa Lausannen teknillisestä instituutista. Porukan keski-ikä on noin 22 vuotta, mikä tiimin mukaan on vain eduksi.

Poppoon tavoitteena on saavuttaa jopa 80 solmun huippunopeus purjein. Nykyinen ennätys 65,45 solmua on vuodelta 2012 ja on australialaisen Paul Larsenin kipparoiman Vestas Sailrocket 2:n nimissä. Ennätys tehtiin Walvis Bayssä Namibiassa.

Nimellisesti vielä visusti salassa pidetty laite on purjevene, mutta ei kovin tavallinen sellainen. Sen purjeena toimii leija ja siitä vähästä kuvamateriaalista, jota laiteesta on saatavilla, kovin erilainen kuin mikään muu purjevene. Teknisistä tiedoista tiedetään sen verran, että laite on 7 metriä pitkä ja 6 leveä. Purjeena toimivan leijan leveys on 20 metriä.

Formula 1:n, veneen ja lentokoneen risteytyksen on jonkinlainen kantosiipi tasapainottamassa venettä kovissa nopeuksissa. Siipi on superventiloiva, ja tämän on tarkoitus poistaa vastusta lisäävää kavitaatiota. Pisaranmuotoinen täysin hiilikuituinen runko painaa esitietojen mukaan ohjaajan kanssa vain 150 kilogrammaa.

Jäämme Totalveneessä jännityksellä odottamaan, millainen sukkula pajalta lopulta pelmahtaa ja mihin se pystyy.

www.sp80.ch