Monet talvisäilytystelakat ovat sulkeneet ovensa ulkopuolisilta suojellakseen henkilökuntaansa koronavirukselta ja turvatakseen tärkeän veneiden vesillelaskusesongin. Samaan aikaan ainakin 19. huhtikuutta saakka jatkuvaksi määrätty Uudenmaan eristys jarruttaa joidenkin veneenomistajien mahdollisuutta noutaa vene talvisäilytyksestä.

Mikäli uusmaalaisen veneenomistajan vene talvehtii Uudenmaan rajojen ulkopuolella tai toisinpäin, ei veneen nouto talvisäilytyksestä riitä syyksi saada ylittää Uudenmaan raja.

– Veneen noutoa ja veneilykauden aloitusta tulee näissä olosuhteissa siirtää ajankohtaan, jolloin liikkumisrajoitukset eivät ole enää voimassa, kertoo poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksen Liikenneturvayksiköstä.

Yksi keino saada oma vene Uudenmaan rajan yli voi olla maantiekuljetuksen tilaaminen kaupalliselta toimijalta, sillä rahtiliikenteen kulkua Uudenmaan ja muun Suomen välillä ei ole rajoitettu.

Uudenmaan sisällä ja ulkopuolella veneiden vesillelaskuille ei ainakaan toistaiseksi ole estettä eikä lähialueulkoilua saati veneilyä ole kielletty, kunhan Uudenmaan rajaa ei ylitetä.

Valtion ulkorajojen sulkeminen ja Uudenmaan koronaeristys ovat kasvattaneet virkavallan esilläoloa ja valvontaa myös vesillä. Tekninen valvonta, partioveneet, vartiolaivat sekä ilma-aluspartiot vartioivat liikkumisrajoitusten noudattamista merialueilla herkeämättä ympäri vuorokauden. Rajavartiolaitos ja Poliisi korostavat, että kaikki koronaepidemian hillitsemiseksi asetetut säädökset ovat yhtä lailla voimassa merellä kuin maissakin.

Huviveneilyn takia Uudenmaan maakuntarajaa ei siis saa ylittää. Veneellä liikkumisrajoitteista voidaan poiketa vain, jos liikkuminen on välttämätöntä. Käytännössä kyseeseen tulee lähinnä elinkeinon harjoittamisesta, kuten ammattikalastuksesta johtuvat syyt.