Sähköllä kulkevista moottorikatamaraaneistaan tunnettu Silent-Yachts on uudistanut suositun Silent 60 -mallinsa. Merkittävin uudistus löytyy veneen keulasta, josta voidaan lennättää muun muassa kitelautailusta tuttua leijapurjetta. Kyseiselle venemallille räätälöidyn, noin 13 neliön lejian siivittämänä vene saavuttaa suotuisissa olosuhteissa jopa 4-5 solmua lisää nopeutta.

Veistämön mukaan järjestelmä on äärimmäisen helppokäyttöinen: Leija kiinnitetään ja täytetään ilmalla sähköllä toimivalla ilmapumpulla. Sitten se kiinnitetään neljällä 6mm kevlarista valmistetulla köydellä.

Kun leija on varmistettu, se tiputetaan veteen ja annetaan kulkea virtojen mukana. Ollessa tarpeeksi etäällä aluksesta se nostetaan ilmaan vetämällä kevlarköysistä. Kun leija saavuttaa noin 120 metrin korkeuden se voidaan kytkeä automaattiohjaukseen.

Pidemmän toimintasäteen ohella leijasta on myös muita hyötyjä. Jos sähköpropulsio syystä tai toisesta lakkaa toimimasta, leijan avulla vene saadaan turvallisesti satamaan.

Toimintasäteen ja turvallisuuden lisäksi leijapurje tarjoaa myös aimo annoksen silkkaa hupia, kun yli sadan metrin korkeudessa leijuva kangas tekee upeita kahdeksikkoja ilmassa vieden liki 20-metristä venettä vauhdilla eteenpäin.

Leijan alas tuominen on myös järjestetty hyvin helpoksi automatiikan ja sähkövinssien avulla. Veistämön mukaan leijasta saadaan irti enemmän voimaa kuin samankokoisesta perinteisestä purjeesta. Silent-Yacht tulee tulevaisuudessa tarjoamaan leijapurjetta lisävarusteena kaikkiin malleihinsa.

Silent 60:ssä on myös uudistettu runko, jonka vesilinja on uuden negatiivisen keulan ansiosta entistä pidempi. Veistämön ilmoittamien lukujen mukaan sähköpropulisolla voi ajaa useita viikkoja päästöttömästi yli 100 mailia vuorokaudessa, matkanopeuden ollessa 7-8 solmua. Leijapurjeen käyttäminen pidentää luonnollisesti jo ennestään huikealta kuulostavaa toimintasädettä.

www.silent-yachts.com