Propspeed-pinnoitteella on saavutettu hyviä tuloksia haastavissa olosuhteissa ympäri maailmaa, ja nyt se on tullut virallisesti saataville myös Suomessa, kun Suomen Venehuolto on aloittanut tuotteen myynnin ja asennuksen. Propspeed-pinnoitus asennetaan veneeseen aina tilaustyönä valtuutetun ammattilaisen toimesta.

Propspeedin keskeisiä käyttökohteita ovat potkurien ohella vetolaitteet, akselit ja esimerkiksi trimmilevyt. Kaksikomponenttinen Propspeed-pinnoite on biosiditön eli haitta-aineeton ja koostuu tarttumisen ja kiinni pysymisen varmistavasta primer-pohjakerroksesta ja sen päälle levitettävästä kirkkaasta pintakerroksesta. Lopputuloksena on erittäin tasainen ja liukas pinta, joka jo itsestään parantaa suorituskykyä ja sitä kautta myös taloudellisuutta sekä estää kaiken kasvuston kiinnittymisen metallisosiin ja suojaa niitä korroosiolta.

Etenkin suuremmissa moottoriveneissä ja -aluksissa voimansiirtolinjan osiin kesän mittaan kiinnittyvä kasvusto heikentää oleellisesti veneen polttoainetaloutta siinä missä likainen pohjakin, ja Propspeedillä voidaan saavuttaa konkreettisia säästöjä sekä käyttö- että huoltokuluissa. Esimerkiksi 40-jalkaisen, kaksimoottorisen ja akselivetoisen veneen potkurien ja potkuriakselien Propspeed-pinnoitus maksaa noin 1 400 euroa.

Propspeedin suosittelijoihin kuuluu monia vene- ja laivavalmistajia, korjaustelakoita ja varustamoja. Esimerkiksi hollantilainen kauppa-alusten valmistaja Padmos on teettänyt puolueettomalla Techbinder-yrityksellä  data-analyysin, jonka mukaan tutkimuksen kohteena olleella kalastusalus Windroosilla saavutettiin Propspeed-asennuksen jälkeen marssivauhti 4,7 prosenttia pienemmällä teholla, mikä johti kaikkiaan 7,3 prosenttia alhaisempaan polttoaineenkulutukseen verrattuna hiljattain puhdistettuihin mutta paljaisiin potkureihin ja akseleihin. Huvivenepuolella esimerkiksi arvostettu australialainen 40–80-jalkaisten moottoriveneiden valmistaja Riviera asentaa Propspeed-pinnoituksen vakiona kaikkiin veneisiinsä.

www.propspeed.com

www.suv.fi