Perämoottoriveneiden koko ja peräpeiliin ripustettujen perämoottorien lukumäärä ovat kasvaneet viime vuosina villisti. Samalla perämoottorit ovat tavallaan astuneet sisä- ja sisäperämoottorien "tontille".

Dieselsisäperämoottorien markkinoita dominoiva Volvo Penta ei sitä suoraan sano, mutta D4 ja D6 DPI -sisäperämoottirivalikoiman kasvattaminen yksi- ja kaksimoottoriasennuksista kolmimoottoripaketteihin on selvä vastaisku isojen perämoottoriveneiden buumille.

Volvo Pentan dieselsisäperämoottorivalikoiman maksimitehot ovat tähän saakka olleet 2 x 440 hevosvoimaa, mikä on rajoittanut venekoon 45–50-jalkaan, kun puhutaan nopeista liukuvarunkoisista veneistä. Kun pakettiin lisätään yksi kone lisää, ollaan 1 320 hevosvoimassa, mikä riittää liikuttamaan kilpailukykyisesti jo 60-jalkaisiakin.

 

Ensimmäinen triplapaketti on asennettu 15-metriseen ruotsalaiseen Marell M15 -alumiiniveneeseen. Tuplakoneisiin verrattuna kolmas kone muutti 40 solmun huippunopeuden matkanopeudeksi ja huiput 50 solmuun. Volvo Pentan mukaan 40 solmun nopeudessa kulutus pysyi ennallaan, vaikka koneita on yksi enemmän.

Kolmella tai neljällä perämoottorilla päästään samoilla tehoilla varmasti vieläkin suurempiin huippunopeuksiin, mutta kulutuksessa etu on dieselsisäperillä.

www.volvopenta.com