Savonlinnan Järvipelastajien pelastusvene Uuraan miehistö palkittiin tänään 9. huhtikuuta Vuoden meripelastajana. Uuras hälytettiin 10. syyskuuta 2020 pelastustehtävään. Iäkkään pariskunnan vene oli mökkimatkalla kovassa tuulessa ja aallokossa ajautunut kivikkoon ja pariskunta oli pelastautunut luodolle.

Hälytyksen tullessa miehistö sattui olemaan järvipelastajien asemalla huoltotehtävissä. Uuras oli matkalla onnettomuuspaikalle 13 minuutissa. Tehtävälle oli lähetetty myös pelastuslaitoksen oma vene, ja Uuraan oli tarkoitus toimia varmistuksena. Uuras kuitenkin ehti kohteeseen ensin ankarissa sääolosuhteissa ja rikkoutuneesta navigointiohjelmasta huolimatta.

– Rantautuminen oli vaikeaa, joten pintapelastajana toiminut Mikael Fyhr ui luodolle. Varmistettuaan, että ihmiset ovat kunnossa, pinturi etsi sopivan rantautumispaikan pelastusveneelle, kertoo Uuraan päällikkö Esa Hirvonen. Pariskunta sai myöhemmin myös veneensä takaisin.

Etelä-Savon pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Tuomo Halmeslahden mukaan yhteistyö Savonlinnan Järvipelastajien kanssa on tiivistä ja saumatonta.

– Yhdessä asioita on eteenpäin viety ja yhteistyö on tuottanut konkreettisia tuloksia. On saatu kansalaisille apua järvipelastajien kautta nopeammin kuin meidän omien yksiköiden kautta. Lisäksi on saatu lisävoimaa operaatioihin, joissa pelastuslaitos on ollut ensimmäisenä paikalla, Halmeslahti toteaa.

Kuvassa pelastusvene Uuraan palkittu miehistö, vasemmalta oikealle Mikael Fyhr, Martin Lajunen ja Esa Hirvonen.

www.meripelastus.fi