Äänestyksessä ovat mukana kaikki viralliset vierassatamat, jotka tarjoavat yöpymiseen soveltuvia vieraspaikkoja oheispalveluineen sekä ne vieraslaiturit, jotka ovat aikaisemmin äänestyksessä menestyneet. Satamia on noin 250, joista rannikolla 170 ja sisävesillä 80. Määrä koostuu palvelusatamista, vieraslaitureista ja vierassatamista.

Vuoden vierasvenesatamat saavat kunnialaatan ja Suomen Messusäätiön myöntämän 2 500 euron palkinnon, joka on tarkoitettu vierassataman kehittämiseen. Äänestyksen voittajat julkistetaan Vene 22 Båt -messuilla 11.2.2022 Helsingissä ja voittaneilla vierasvenesatamilla on myös osasto messuilla.

Äänestys on käynnissä 1.7.–30.9.2021 verkkosivuilla www.satamassa.fi ja äänestää voivat kaikki vierassatamien vieraat. Kaikkien äänestäjien kesken arvotaan 300 euron veneilytuotelahjakortti ja 10 kahden henkilön lippupakettia Vene 22 Båt -messuille. Suomen Purjehdus ja Veneily ry on järjestänyt kisan perinteisesti jo vuodesta 1987. Vuoden Vierasvenesatama 2021 -voittajat olivat rannikolta Nauvon vierassatama (alla) ja sisävesiltä Sysmän Ilola Inn (lähtökuvassa). Lisäksi palkittiin kunniamaininnoin Örö ja Brännskär rannikolta, sekä sisävesiltä Luhanka ja Korpilahti.

Vuoden 2021 voittajat aloittavat uutta veneilykautta

Nauvon vierassatama on avannut ovensa jo huhtikuun lopussa. Kelit ovat olleet suotuisat ja kausi on lähtenyt käyntiin vilkkaana.

– Pyrimme pitämään vierassataman auki sen mukaan, miten veneilijät liikkuvat. Kelit tietysti vaikuttavat, mutta jos veneilijöitä riittää, vierasvenesatama on auki. Tänä vuonna veneilykausi Nauvossa voi jatkua hyvinkin lokakuulle asti, kertoo yrittäjä Tero Sintonen Nauvon vierasvenesatamasta.

– Nyt jo huomamme, että tulossa on viime vuotistakin vilkkaampi veneilykausi ja olemme siihen varautuneet kunnostamalla paikkoja ja parantamalla palveluja. Tarjolla on nyt entistä monipuolisempi valikoima pyöriä ja sup-lautoja. Varaudumme tulevaan kauteen myös lisäämällä henkilökuntaa sekä satamaan että ravintolaan.

Ilola Inn Sysmässä Päijänteen itärannalla odottaa innolla juhannuksen jälkeistä aikaa. Ilola Inn aloitti toimintansa viime kesänä, joten nyt alkaa vierassataman toinen veneilykausi.

– Vuoden vierasvenesatama 2021 voiton jälkeen meille on tullut paljon yhteydenottoja ja kiinnostus on herännyt. Uskon, että edessä on vilkas kesä, joka jatkuu juhannuksesta elokuun loppuun venetsialaisiin asti. Olemme varautuneet siihen kehittämällä satamapalveluja ja kiinnittämällä niihin oman henkilön. Odotamme täällä jo nyt kovasti kesävieraita ja upeaa kesää, hotellipäällikkö Satu Ärling kertoo.