Italialainen Absolute on Suomessa varsin tuntematon venemerkki, koska sillä ei ole koskaan ollut Suomessa myyjää. Maailmalla vuonna 2002 Azimutille myydyn Gobbin (nyk. Azimut Atlantis) perusteille syntynyt Absolute on kasvanut nopeasti isoksi tekijäksi.

Erityisesti tilaa ja asuttavuutta korostava Navetta-sarja on ollut menestys. Malliston uusi jäsen on syksyllä vesille laskettu Navetta 64, ja se osoittaa oivasti mistä on kyse. Suomalaisittain ontuvan mallinimen takana on loistokkaat tilat.

Absoluten Navetta-tyyli on tarkkaan harkittua. Siihen kuuluvat valtavat ikkunat, eteen viety negatiivisesti kallistettu tuulilasi ja pitkä ylärakenne. Etenkin etummaiset runkoikkunat ovat suorastaan valtavat, ja ne ovat osa rungon ja kannen yhteen liittävää rakennetta. Pienempiä, mutta yhtä lailla kiehtovia sekä muotoiluun että käytännöllisyyteen vaikuttavia yksityiskohtia ovat esimerkiksi flybridgen liepeillä katetut sivukannet, avoimet varalaidat sivukansien ja takakannen kohdilla sekä lasinen peräpeili.

Viime mainittu on rakennettu täysin vesitiiviiksi. Liukuovien taakse kätkeytyy ilmastoitu, suihkulla varustelulla toiletilla ja muhkealla vuodesohvalla kalustettu ”beach club”, jonka suojiin kelpaa vetäytyä sekä auringon porottaessa että illan tullessa.

Veden äärelle uimataolle muodostuvan beach clubin lisäksi ulko-oleskeluun on monta tilaa, joista etenkin keulakansi ja mahtavan mittainen flybridge erottuvat edukseen. keulaan on saatu sommiteltu laajan aurinkotason lisäksi myös muhkea sohva. Yläkannella on puolestaan kookkaalla kangaskattoluukulla varustetun HT-katoksen suojassa täysin varusteltu baarikeittiö, ruokailuryhmä sekä sohvia. Flybridgen avoimeen peräosaan voi valita mieluisan paketin irtokalusteita. Valikoimaa muodostuu sohvista, noja- tai aurinkotuoleista sekä erilaisista pöydistä.

Pääkannelta löytyy tilava ja täysin varusteltu pentteri, joka on sijoitettu kansisalongin takareunaan. Tarjoilu sujuu luontevasti siis sekä ulos että vieressä olevaan ruokailutilaan. Varsinainen salonki on ruokailutilan etupuolella, ja muodostuu kahdesta erillisestä sohvasta, nojatuolista, marmoripöydästä sekä lipastosta. Katosta lattiaan -tyyppiset ikkunat pitävät huolen siitä, ettei maisemat jää näkemättä.

Sisä- ja ulkotilojen välissä oleva lasiseinä on luonnollisestisuurimmilta osin avattavissa, jotta tilojen fuusio olisi mahdollisimman saumatonta. Samaa korostaa myös pääkannen kauttaaltaan yhdessä tasossa oleva lattia. Toisaalta jos rantabulevardin katseet tai aurinko porottaa liikaa, saa peräkannen avotilan suljettua perästä ja sivuilta rullaverhoilla. Kevyet aurinkokatokset voi pystyttää myös uimatasolle, keulakannelle sekä flybridgen avoimen peräosan ylle.

Majoitustilat käsittävät kolme makuukajuuttaa sekä miehistönurkkauksen, jonne on oma sisäänkäynti styyrpuurin laidalta. Pääsviitti on keulassa, mutta keskiveneen vipvieraskajuutta ei sitä juurikaan häpeä. Kolmoskajuutassa on erillisvuoteet. Kaikki makuukajuutat on luonnollisesti varustettu omilla toileteilla, miehistöhyttiä ja beach clubia myöten.

Tekniikan osalta valittava on kaksi joko 900-hevosvoimaista D13-IPS1200 tai 1 000-hevosvoimaista D13-IPS1350 -konetta. Tehokkaammalla vaihtoehdolla ylletään noin 27 solmun huippunopeuteen, mistä pienempi jäänee noin solmun verran. Sekä sisä- että ulko-ohjaamoista löytyy luonnollisesti täysi hallintalaitteisto ja tilaa kahdella 22-tuumaiselle kosketusnäytölle. Joystick-ohjauspisteet saa lisäksi kansirakenteen molempiin peränurkkiin.

www.absoluteyachts.com