Kolme vuotta sitten lanseerattu X100 on Iguanan bestselleri, joita on myyty tähän mennessä parikymmentä kappaletta. White Edition -erikoismallina X100 on valmistajan mukaan elegantimpi kuin koskaan. Nimen mukaisesti väritys koostuu kuudesta vaaleasta sävystä: mukana on esimerkiksi sipaus norsunluun, dyynien, kerman ja hunajan sävyjä.

Itse vene ja tekniikka on kutakuinkin ennallaan. Perustana on 9,5-metrinen lujitemuovirunkoinen ja hypalon-kellukkeilla varustettu rib-vene, joka kulkee vedessä kahden 300-hevosvoimaisen perämoottorin voimin parhaimmillaan yli 50 solmua.

Maalla meno on yhtä lailla tehokasta vaikkakin huomattavasti hitaampaa, sillä huippunopeus on 7 kilometriä tunnissa. Laidoista alle taittuvia telaketjuja käyttää vakiona bensiinillä käyvä paikallismoottori, mutta vaihtoehtona on myös äänetön ja paikallispäästötön sähkömoottori. Talaketjut taittuvat auki kahdeksassa sekunnissa ja maihinnousu onnistuu vielä 1,2 metrin korkuisessa aallokossakin. Pitoa ja kantoa riittää niin pehmeään rantahiekkaan kuin upottavaan mutaankin. Iguana kehuu X100:n kiipeävan jopa 40 % kulmassa olevaa rinnettä, mikä kuulostaa huimalta.

Kuten arvata saattaa, ei Iguana ole veneenä halvimmasta päästä, etenkään erikoismallina. X100 White Editionin verottomaksi tehdashinnaksi ilmoitetaan 330 000 euroa, mistä erikoismallin lisä on kymmenisen prosenttia. Suomen verokannalla ja näille leveysasteille toimitettuna puhutaan siis hyvän matkaa yli 400 000 euron veneestä. Sillä sitten saakin ainakin tämän artikkelin kirjoittaneen venetoimittajan mielestä markkinoiden ylivoimaisesti parhaalta ja toimivimmalta vaikuttavan amfibioveneen.

www.iguana-yachts.com