Yhä useampi pohjoismainen venevalmistaja venyttää perämoottorilla varustetun daycruiserin konseptia yhä suurempiin kokoluokkiin. Finnmasterilla (T9) ja Flipperillä (900 DC) on tällä hetkellä suurimmat, yli 9 metriä pitkät, reilusti yli 3 metriä leveät ja ensisijaisesti kahdella moottorilla varustettavat mallit. 

Niiden lisäksi kahteen erilliseen parivuoteeseen sisätiloihin pedattavien neljän makuupaikan, erillisen toiletin sekä ulkopentterin yhdistelmän tarjoavat Suomen markkinoilla myös Askeladden C80 ja C83, Finnmaster T8, Silver Raptor DCz sekä Yamarin 88 DC. Perinteisestä sisäperämoottorilla tai parilla varustettujen sportcruiserien eli avo-ohjaamollisten matkaveneiden luokasta nämä daycruiserit erottaa perämoottorin lisäksi lähinnä vain se, ettei sisällä ole täyttä seisomakorkeutta, minkä takia pentteri on sijoitettu kajuutan sijaan ulos.

Nyt samaan ryhmään liittyy myös norjalainen Nordkapp. Sen uutukainen 830 on mallinumeron mukaisesti 8,3 metriä pitkä, leveyttä on parilla sentillä yli 2,9 metriä. Muiden Nordkapp-mallien tavoin design on norjalainen Espen Thorupin käsialaa.

Sukunäkö pienempiin Noblesse-malleihin onkin ilmeinen, ja myös yksityiskohtien toteutuksessa on muista Nordkappista tuttuja oivalluksia, kuten keulakannen ylösnostettavalla selkänojalla varustettu aurinkotaso, paapuurin laidalta läpikuljettava tuulilasi sekä uimatasot lepolasseksi muuttava patjasarja.

Uimatasolta avotilaan (ja toisinpäin) kuljetaan peräsohvan selkänojaan avautuvan portin kautta. Avotilan sohva on huikean laaja, ulottuen koko paapuurin sivun ja perän leveydeltä vielä styyrpuurin laidallekin. Styyrpuurin laidalla sohvan ja kuskin paikan väliin jää kompaktinoloinen pentterilipasto, jossa on auki taittuva aputaso. Jääkaappi ja painevesi kuuluvat vakiovarusteisiin. 

Paapuurin puolella sohvan etupääty on varustettu niin sanotulla ”heittoselkänojalla”, joten taittamalla selkänoja taka-asentoon sohvan päätyyn muodostuu matkan ajaksi jopa kahden istuttava penkki katse ajosuuntaan. Kuskilla on mukavampi ja näyttävämpi nojatuoli, ja kojelaudassa tilaa kahdella 12-tuumaiselle näytölle.

Kannen alta löytyy vaadittavat neljä kiinteää makuupaikkaa ja ovella suljettava, sähkö-wc:llä varustettu toiletti. Esillepano on varsin tavanomainen, koostuen keulan V-vuoteesta, styyrpuurin laidalle sijoitetusta toiletista ja avotilan alle veneen keskilinjan. mukaisesti pitkittäin työntyvästä paripistopunkasta. Oviaukon viereen styyrpuurin laidalle on saatu sovitettua vielä pukeutumista helpottava penkki.

Moottorivaihtoehtoja on tässä vaiheessa kolme. Valittavana on yksi 300-hevosvoimainen V8 Verado, kaksi 200-hevosvoimaista V6 FourStrokea tai kaksi 250-hevosvoimaista V8 Veradoa, kaikki siis Mercuryja. Tehokkaampia single-vaihtoehtojakin on varmasti tulossa, kunhan Mercury saa uusia mallejaan julkistettua.

Esimerkiksi keulapotkuri ja ajokuomu kuuluvat jo mainittujen lisäksi vakiovarustukseen, mutta lisävarustelistalle jää silti asiaa. Suosituimpia optioita on koottu kolmeen pakettin, joissa hankittuina varusteet saa edullisemmin kuin erikseen. Highline-paketti pitää sisällään 12-tuumaisen Garminin, satamapeitteen, automaattiset trimmitasot, keulakannen ja uimatason aurinkopatjat sekä audiolaitteen. Highline+ lisää keulaportaat ja taka-ankkurivinssin. Weekend-paketissa on maasähkö, lämminvesivaraaja, lämmityslaite sekä vuoteiden petauspatjat. Irtohankinnoiksi tehdaslisävarusteiden osalta jää lähinnä toinen monitoiminäyttö, laajempi audio ja tässä luokassa harvemmin tarjolla oleva perän ohjailupotkuri. 

Noblesse 830:n suomihintoja ei ole vielä julkistettu, mutta Norjan hintojen perusteella perushinnat asettunevat moottorivalinnasta riippuen ehkäpä noin 160–200 000 euron luokkaan. Varustepaketit vaikuttavat noin 10–15 000 euron arvoisilta kukin. 

www.nordkapp-boats.fi