BSSB Group on saanut kehittelemänsä Oscar-törmäysestojärjestelmän valmiiksi tuotteeksi ja lanseerausvaiheeseen. Ensimmäinen markkinoille tuotava malli on Oscar One 320. Se käyttää tekoälyä valvontalaitteiden kuva- ja datavirran analysointiin ja varoittaa veneen reitille osuvista kelluvista esteistä. 

Oscar Onessa on kaksi lämpökameraa ja yksi tavallisen hd-kamera. Sen kamerat ja aivot on pakattu yhteen, vajaan kilon painoiseen yksikköön, joka voidaan asentaa sopivalle paikalle veneeseen. Tässä vaiheessa järjestelmä tunnistaa ja varoittaa esteistä, mutta valmistajan haaveena on, että tulevaisuudessa järjestelmä voidaan yhdistää autopilottiin ja se oppii myös väistämään esteitä automaattisesti. 

Järjestelmän idea kiteytyy siihen, että sen lämpö- ja hd-kamerat skannaavat ympäristöä jatkuvasti. Laitteen aivot käsittelevät tätä datavirtaa ja erottelevat siitä kappaleet, jotka ovat mahdollisesti vaaraksi kulussa olevalle veneelle. Systeemi käyttää hyväkseen kehittyneitä algoritmeja erilaisten esineiden tunnistamisessa.  

Valmistajan mukaan systeemi toimii sekä päivisin että öisin. Järjestelmä ei korvaa tutkaa tai aisia, vaan se tarkoitettu esimerkiksi valaiden, puoliupoksissa olevien konttien ja vaikkapa ajopuiden tunnistamiseen.

Järjestelmä ei ole aivan halpa, sillä tällä hetkellä sen suositushinta on Suomen alv-kannalla noin 15 000 euroa.

www.oscar-system.com