Vuonna 2018 perustettu Cyclops Marine valmistaa rikin staattisia ja dynaamisia kuormia mittaavia langattomia instrumentteja. Aiemmin tällainen rikin mittaus on ollut tuttua lähinnä superjahdeista ja huippu kilpaveneistä. Uusi integraatio Raymarinen käyttöjärjestelmän kanssa on myös tapa laajentaa kuormanmittauksen markkinaa harrasteveneilijöiden piiriin.

Cyclops Marinen sensorit ovat langattomia ja ne mittaavat staattista tai dynaamista kuormaa. Smarttune on tarkoitettu vanttiruuveihin, joissa mittausinstrumentti korvaa vanttiruuvin keskiosan. Smartlink taas on tarkoitettu köysiin ja taljoihin mittaamaan niiden kuormitusta. Laitteet kommunikoivat valmistajan keskusyksikön tai kännykkäsovelluksen kautta. 

Keskusyksikkö voidaan integroida veneen langalliseen tai langattomaan tietoliikenneväylään, jolloin tiedot ovat luettavissa Raymarinen uudella käyttöjärjestelmällä varustetuilla Axiom-monitoiminäytöillä. 

Kilpapurjehtijoille rikin mittaaminen on tuttua puuhaa, joka on tähän saakka sujunut mutu-tuntumalla tai parhaimmillaan käsipelillä. Nyt Cyclopsin instrumenttien kanssa miehistöllä on jatkuvasti tarkka tieto veneen monitoiminäytöllä tai kännykkäsovelluksessa rikin kulloisestakin kuormituksesta ja mahdollistaa rikin entistä huomattavasti tarkemman säädön.

Kilpapurjehduksen ohella rikin kuormanmittaus on oiva apu monirunkoveneilijöille. Monirunkoveneissä rikin kuormituksen ja siten sopivan purjepinnan arvioiminen on melko vaikeaa, sillä veneet ovat erittäin jäykkiä eivätkä välttämättä anna yksirunkoveneistä tuttua takapuolituntumaa rikiin kohdistuvista voimista. Tarkka tieto kuormituksesta poistaa arvausperusteisen reivauskynnyksen matkakateissa.

Cyclops Marinen Samarttunen hinnat alkavat 1396 eurosta, Samrtlinkin 1247 eurosta. Keskusyksikkö maksaa 409 euroa.

www.raymarine.com

www.cyclopsmarine.com