Kun joku putoaa veneestä, kipparin täytyisi pitää silmällä pudonnutta, kommunikoida miehistölle, heittää pelastusrengas, rauhoittaa pudonnutta ja kääntää vene 180 astetta. Mikäli on liikkeellä purjeilla, näiden toimenpiteiden lisäksi pitäisi myös laskea purjeet ja käynnistää kone. Usein samaan aikaan pitää kaiken muun lisäksi hälyttää apua.

Tilanne on vielä vaikeampi, jos kippari itse mätkähtää Ahdin valtakuntaan.

Perinteisesti MOB-tilannetta varten plottereissa on MOB-näppäin, jota painamalla veneen sijainti juuri putoamishetkellä jää plotterin muistiin. Tämän jälkeen vene käännetään ja ohjataan putoamispisteeseen. MOB-näppäimen käyttö korostuu pimeällä, sumussa ja huonossa kelissä.

Kipparilta tai miehistön jäseneltä saattaa kuitenkin unohtua MOB-näppäimen painaminen, kun joku putoaa veneestä. Juuri tähän tilanteeseen elektoniikkavalmistaja ACR Electronics on tuonut markkinoille ACR OLAS -tuoteperheen (Overboard Location Alert System).

OLAS -tuoteperhe sisältää ACR OLAS Tag- ja ACR OLAS Float-ON MOB -hälytysjärjestelmät. Tag-hälytin on ranteeseen kiinnitettävä hälytin. Float-ON MOB on puolestaan pieni hätäpoiju, joka voidaan kiinnittää pelastusliiviin tai pelastusrenkaaseen. Sen voi kiinnittää myös koiran pelastusliiveihin.

Sekä Tag- että Float-On MOB -hälytin kytketään älypuhelimeen tai tablettiin ilmaisen iOS- tai Android-pohjaisen ACR OLAS -sovelluksen kautta. Hälytyslaitteet voidaan kytkeä toimimaan yhdessä useamman älylaitteen kanssa samanaikaisesti. 

Toimintaperiaate on, että järjestelmä rekisteröi hetken, jolloin yhteys mobiililaitteen ja rannekkeen tai hätäpoijun välillä katkeaa. Laite kirjaa paikkatiedon enintään kahdeksan sekunnin sisällä putoamisesta. Viive on suhteellisen pitkä etenkin nopeasti liikkuvassa veneessä, mutta laitteen päästämät valo- ja äänisignaalit auttavat etsinnässä.

Sovellus auttaa myös navigoimaan veneen takaisin pudonneen luo. Sovelluksessa käyttäjä voi lisäksi valita muita toimintoja, jotka aktivoituvat, kun putoaa veteen.

Sovelluksen ja Bluetooth 5.0 -tekniikan kautta MOB-ranneke voidaan kytkeä myös siten, että moottori sammuu veteen putoamisen yhteydessä. Tämä "sooloasetus" on tarkoitettu etenkin moottoriveneilijöille, jotka kulkevat veneellään yksin tai kokemattoman miehistön kanssa. Tällöin MOB-ranneke muodostaa langattoman tappokytkimen, joka korvaa perinteistä lankapuhelimen johtoa muistuttavan tappokytkimen.

Sooloasetuksessa järjestelmä myös lähettää tiedon putoamisesta ja paikkatiedon haluttuun puhelinnumeroon, kuten lähiomaiselle.

Valmistajan verkkosivujen mukaan laitetta ei ole ainakaan toistaiseksi saatavilla suomalaisista venetarvikeliikkeistä, mutta ulkomaisista verkkokaupoista, kuten Amazon.com -verkkokaupasta tuote löytyy. 

Amazonin hinta ACR OLAS Tag -laitteelle on 288,35 USA:n dollaria (259,50 €) plus toimituskulut. Poijumallisen ACR OLAS Float On MOB -hälyttimen hinta on Amazonilla noin 134 dollaria eli 121 euroa.

Lue lisää tuotteesta sivulta www.acrolas.com.

Katso tuotteen esittelyvideo klikkaamalla artikkelin kuvaa tai tästä linkistä.

Artikkelia muokattu 21.11. klo 14:06. Artikkeliin lisättiin täsmentävä kappale, joka kertoo tarkemmin laitteen toimintaperiaatteen ja esittelee laitteen aiheuttaman viiveen.