Verkko-ominaisuudet ovat kova sana myös venelaitteissa. Kun veneen kaikki instrumentit verkotetaan yhteen, syntyy uutta dataa ja toimintoja veneilijän iloksi ja hyödyksi. 

Yleensä pääjehuna veneverkossa toimii monitoiminäyttö, mutta Vesper Marinen uusi Cortex vhf-laitteisto pyrkii kalifiksi kalifin paikalle. Laite koostuu keskusyksikkö-antennisplitteristä sekä käsiyksiköstä ja se pääsee oikeuksiinsa verkottuessaan muiden veneen laitteiden kanssa. 

Cortex, joka on jo saanut palkintoja ja nimityksiä kuten Vuoden Tuote -palkinnon NMEA-konferenssissa ja DAME-nimityksen muotoilupuolella, on periaatteessa vhf älykkäällä SOTDMA AIS -lähettimellä ja kohteenseurantaominaisuuksilla varustettuna – ja mikä tärkeintä – siinä on erillinen, langaton kosketusnäytöllä varustettu luuri. 

Vhf mielletään usein turvalaitteena tai nurkassa sähisevänä laatikkona. Cortex tavoittelee muutosta asiantilaan ja kunnianpalautusta vhf:lle uusien toiminnallisuuksien myötä. 

Tärkein on tietenkin älykäs AIS ja kaikki sen mukanaan tuomat turvallisuusominaisuudet, jotka ovat valmistajan mukaan selvästi esitetty Cortexin kosketusnäytöllä. SmartAIS osaa ottaa huomioon GPS- ja AIS-tiedot sekä esimerkiksi tuulidatan tehdäkseen valistuneita laskelmia mahdollisista vaaratilanteista ja priorisoimalla niiden näyttämistä käyttäjälle. DSC-hätäpuhelun soittaminen ja MOB (mies yli laidan) -toiminnot ovat myös helppoja käyttää ja MOB-paikannus siirtyy automaattisesti myös muihin samassa verkossa oleviin laitteisiin. Paikannusdataan yhdistettynä laite toimii myös muun muassa ankkurivahtina. 

Verkottuminen Cortexin kanssa tapahtuu NMEA2000 -verkossa. Laite voidaan yhdistää myös internetyhteyden kautta lataamaan veneen tiedot kahdesti päivässä käyttäjälle tai reaaliaikaisesti maksullisen premium-palvelun kautta. Ollessaan internetissä, Cortex myös lataa uusimmat päivitykset, joiden mukana tulee valmistajan mukaan aika ajoin myös uusia toiminnallisuuksia ja muita ominaisuuksia laitteelle. Cortexia voi myös ohjata ja valvoa mobiilisovelluksen kautta. Tällä haavaa hinnoittelu on vielä auki.

www.vespermarine.com 

www.vhf-reimagined.com