Wallaksen dieselkäyttöisten ilmalämmittimien uusi lippulaivamalli on vanhan 40 Dt -mallin korvaava Spartan. Se puhkuu lämpöä 4,5 kilowatin teholla jopa 227 kuutiometriä tunnissa. Lämmitystehoa ja -puhallusta riittää siis isompaankin veneeseen.

Wallas Spartan

Spartanin alapuolelle tulee kolmen kilowatin tehoinen Viking Air. Se on ulkomitoiltaan identtinen edeltävän sukupolven Dt- ja GB-sarjojen 22- ja 30-mallien kanssa. 

Viking Airin rinnalle Wallas esittelee lisäksi Viking Combin. Se on suunniteltu erityisesti perämoottoriveneisiin lämmittäen ilman lisäksi myös vettä. Lämminvesivaraajan suositeltu koko on 25 litraa.

Lämpimän käyttöveden lisäksi Viking Combin lämminvesikierrolla voidaan toteuttaa veneeseen vaikkapa lattia- tai patterilämmitys. Combin kokonaislämmöntuottokapasiteetista ilman osuus voi olla 50–90 ja veden 10–40 prosenttia. Myöhemmin markkinoille saadaan myös vesilämmitin Viking Water.

Wallas Viking Combi

Spartanin ja Viking-mallien kohdalla numeroarvoja suuremmat otsikot kuuluvat käyttötekniikan uudistuksille, joita on pitkä lista. Näkyvin niistä lienee uusi bluetooth- ja wlan-yhteyksillä ja oppivalla ohjauselektroniikalla varustettu käyttöpaneeli. 

Yhteyksien ja tarjolla olevan mobiilisovelluksen ansiosta uusia lämmittimiä voi kauko-ohjata mistä tahansa veneen kolkasta tai etäkäyttää vaikka kotisohvalta. Sama pätee sekä lämmittimen että käyttöpaneelin softaan, joka on suunniteltu tulevaisuuden ominaisuuksia ajatellen verkon kautta päivitettäväksi. 

Osa uusista innovaatioista on jo julkistettu, kuten sleep well eli nuku hyvin -toiminto. Siinä automatiikka viilentää huomaamattomasti sisäilman illan tullen nukkumisen kannalta optimaaliseksi ja nostaa lämpötilaa auringon nousua imitoiden aamuisin. Alkuun sleep well -toiminto tulee vain yhden vielä julkistamattoman venevalmistajan malleihin säädöiltään optimoituna, mutta jatkossa etäpäivityksen kautta ladattavia nuku hyvin -optimointeja tulee saataville laajemmin. 

Uusia, entistä tarkemman lämmönsäätelyn mahdollistavia teknisiä ratkaisuja ovat muun muassa langattomat bluetooth-termostaatit, lämmittimen älykäs ohjausautomatiikka sekä kierroslukuohjatut puhaltimet. 

Bluetooth-termostaatteja voi liittää järjestelmään useampia ja niiden sijoittaminen veneen strategisiin paikkoihin on langallisia termostaatteja helpompaa. Näin ollen lämmittimen ohjausautomatiikalla on käytössään tarkempaa tietoa lämpötiloista, joihin se pystyy tehokkaammin vaikuttamaan.

Käynnistysvarmuutta on saatu parannettua alhaisella jännitteen tarpeella. Spartan- ja Viking-mallien luvataan käynnistyvän vielä 9,6 voltin alijännitteellä.

Wallas 2000t

Spartan- ja Viking-diesellämmittimien lisäksi myös Wallaksen valopetrolilämmittimien sarja uudistuu mallivuodelle 2019, kun uusi 2000t-malli korvaa aiemmat 1800t- ja 2400t-mallit. Edeltäjiin verrattuna 2000t:n kerrotaan olevan hiljaisempi ja taloudellisempi, ja sen palotapahtumaa on kehitetty etenkin Pohjoismaiden olosuhteita silmälläpitäen.

Wallas julkistaa uudet lämmityslaitemallit Amsterdamissa tänään alkavilla venetarvikealan METS-messuilla. Suomessa laitteet esitellään helmikuussa Vene 19 Båt -messuilla. 

www.wallas.fi