Kymmenisen vuotta sitten ensimmäisen mallinsa, Z44:n, lanseerannut Zeelander on löytänyt paikkansa luksusjahtienmarkkinoilta. Se sopii sellaiselle asiakkaalle, joka on mieltynyt Grand Banksin Eastbaylla luomaan lobster-veneiden konseptiin, mutta kaipaa siihen enemmän modernia designia.

Siinä tapauksessa harkintalistalle on voinut nousta lähinnä vaihtoehtoja italiasta, kuten Austin Parkerit tai Ferretti Groupin Mochi Craftit. Mutta Zeelander tähtää vielä niitäkin veistoksellisempaan muotoiluun sekä superjahtimaisempaan viimeistelyyn ja kustomointiin, mikä tosin näkyy sitten myös hinnassa.

Alkuperäisen Z44:n rinnalle esiteltiin pari vuotta sitten Z55. Yhteensä Zeelandereita on valmistunut noin 30 venettä, eli niitä ei tule vastaan ihan joka satamassa, edes kuumimmilla luksusveneilyalueilla.

Uusi Z72 laajentaa Zeelanderin mallistoa luontevasti ylöspäin. Muotokieli jatkaa pienempien polulla, mutta entistä suuremmat mittasuhteet antavat etenkin perän pyöreille muodoille tilaa hengittää. Ulkomuodot ovat muiden Zeelanderin mallien tavoin Cor D. Roverin käsialaa.

Viistossa perässä on valtava luukku, joka taittuu auki uimatasoksi ja venyttää Z72:n täyteen 22 metrin mittaan. Uimatasolle on kuvissa alustettu parivuodemainen saarekeaurinkotaso, jonka voi kattaa telttakatoksella.

Koska perä on haluttu pyhittää muotoilulle, auki taittuvalle terassille ja konehuoneelle, on apuveneen ja muiden vesilelujen tallin luukku styyrpuurin laidalla. Se erottaa sijainnillaan samalla asuintilat ja konehuoneen kauas toisistaan.

Kannel alla on kolmen makuukajuutan ja kolme toiletin tilaratkaisu. Omistajankajuutta on keulassa, kooltaan ja varustukseltaan identtiset vieraskajuutat keskiveneessä. Paapuurin laidalla on lisäksi kapteenin hytti, johon on käynti avotilasta.

Zeelander rakentaa veneensä puolikustomointiperiaatteella. Se tarkoittaa että veneen runko, kansi ja määrätyt muut muotit, tekniset ratkaisut sekä tilaratkaisu hyttijakoineen ja laipioineen ovat sellaiset kuin ne ovat, mutta kalustus ja varustus tehdään tilaajan toiveiden mukaisesti. Eli jos yhden makuukajuutan tilalle tahtoo toimiston tai kuntosalin, niin sellaisen myös saa. Onkohan kukaan koskaan tilannut Zeelanderia saunalla?

Konehuoneessa on Zeelanderille tyypilliseen tapaan Volvo pentan dieselit yhdistettyinä IPS-vetolaitteisiin. Z72:ssa koneita on tosin yksi enemmän kuin pienemmissä eli kolme.

Vaihtoehdot alkavat IPS 950:stä eli kolmesta 725-hevosvoimaisesta D11:sta ja päättyvät IPS 1350:siin eli kolmeen tuhat heppaiseen D13-dieseliin. Välissä on myös 3 x 800 ja 3 x 900 hv vaihtoehdot. Huippunopeudeksi lupaillaan konevalinnasta riippuen 28–40 solmua.

24 solmun matkavauhdilla toimintasäteeksi lupaillaan varsin riittoisaa 680 meripeninkulmaa. Vähän kaukaisemmatkin paratiisisaaret on tavoitettavissa myös CE-luokituksen puolesta, joka luokkaa A eli valtameri.

www.zeelander.com